Новини

Странни камъни на Луната откри китайският ровър Yutu-2

На официалния уебсайт на Китайската национална космическа администрация (CNSA) се появи съобщение за нови снимки на „странни“ камъни на Луната.

Снимката е направена на гърба на спътника на Земята. Докладът говори за странни скални образувания, открити от лунохода Юту-2.

Като част от космическата мисия Chang’e-3, първата китайска сонда кацна на Луната през 2013 г. и работи на нейната повърхност около три години.

В началото на 2019 г., на мястото на изчерпване на ресурса си, сондата Юту-2 беше изстреляна към частта от Луната скрита от земляните. Заради подобрените й характеристики изследователите я нарекоха „роувър“ или „планета роувър“.

Но това никак не отменя работата, която робота върши на Луната, коментират от китайската CNSA.

Според изследователя на НАСА Дан Мориарти, камъните видими на снимките са много сходни помежду си по размер и форма. Явно те имат общ произход, а това простичко казано означава, че не са природен феномен.

Като се има предвид, че тези „образувания“ се различават по насищане на пигментния оттенък от почвата на земния спътник, учените вероятно смятат, че те могат да бъдат резултат от сблъсък с метеорит.

Но има и друга теория: На камъните се наблюдава ерозия, която би могла да възникне от моментален спад на температурата, което означава, че те биха могли да се появят там сравнително наскоро.

Учените се надяват, че благодарение на висококачествените изображения направени от роувъра те ще могат да научат повече за тези мистериозни камъни от далечната страна на Луната.

Преди това учените от университета „Бейлор“ в Уако (САЩ) откриха странна аномалия на Луната. Оказа се, че под лунния басейн Южен полюс – Айткен, се крие огромна маса метал.