Новини

Стряскаща статистика в Турция. Мъже убиват жените си

От 2010 г. досега в Турция са били убити 377 жени, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само за последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени. От миналата година и първите 7 месеца, след опита за преврат, този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така Истанбул е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства и столицата Анкара със 105.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците. Драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както принципът, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за „поругана чест“, която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.

НП/ БТА