България

Сценарият коронавирус и новото българско лекарство

Епидемичната обстановка в страната се удължава с две седмици до края на юли, това съобщиха от НОЩ.

Областните щабове да засилят контрола по спазване на ограничителните мерки, както и да имат възможност да налагат ограничения по региони, е друго решение на НОЩ. 

Препоръчваме да се намалят до минимум масовите мероприятия, каза Министърът на здравеопазването. Тоест сценария със затварянето на държавата ще се повтори при първото застудаване на времето.

Зимата едва ли ще се радваме на разходки в парка,

ресторанти, магазини и други такива екстри. Очакванията на експерти от Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) очертават нелека съдба за всички заседнали по гръцките острови мигранти.

Предполага се, че трудно ще се случи и дългоочакваното раздвижване на авиосъобщенията между страните. Много летища ще останат затворени за голяма част от операторите. Междудругото те и сега са затворени.

Лекарството

Български екип е много близо до откриването на ваксина срещу коронавирус, обяви още министърът. 

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт „Ивермектин“.

Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас. 

България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, подчерта Кирилов.

„Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация“, допълни той.