България

СВ. ТАТЯНА – СВЕТИЦАТА, ЧИИТО МЪЧИТЕЛИ ПРИЕМАТ ХРИСТИЯНСТВОТО

На 12 януари се почита паметта на света Татяна Римска. Тя е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Почитана е както от православната, така и от католическата църква.

В Русия празникът на света Татяна е наречен Татянин ден. Отбелязва се по стар стил на 25 януари като ден на руските студенти.

Причината е, че именно на тази дата през 1755 г. императрица Елизавета Петровна е подписала указ за основаването на Московския университет, най-старото учебно заведение в страната.

Коя е света мъченица Татяна

Света Татяна се родила в Рим от знатни родители. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост.

Той възпитал дъщеря си в благочестие и я научил на Божественото писание. Когато девойката достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие.

Татяна станала невеста на Христа, служела ден и нощ с молитва и пост, умъртвявайки плътта си и поробвайки я на духа. Заради добродетелния си живот тя била избрана да служи на църквата: била поставена за диакониса.

По това време император Александър бил прекалено млад и управлението на държавата било поверено на някои членове на съвета. Главен сред които бил градският епарх Улпиан ¬ жесток по нрав враг на християните.

По заповед навсякъде християните били принуждавани да се покланят на римските богове, като за неподчинение ги заплашвали мъчения и дори смърт.

Земетресение и безкрайни мъчения

Езичниците хванали и светата девица Татяна и я довели в храма на Аполон. Те искали да я принудят да се поклони на идола, но тя се помолила на истинския Бог и внезапно станало земетресение.

Идолът на Аполон паднал и се разбил, част от храма се срутила и отломките затиснали много езичници и жреци.

Тогава повлекли Татяна на съд и мъчения. Отначало я биели по лицето и извадили очите й с железни куки. От дългите изтезания изнемогнали самите мъчители, защото тялото на Христовата мъченица било твърдо като наковалня и те понесли повече мъки от нея.

Небесна светлина озарила мъжете и духовните им очи се отворили. Те видели четири ангела, които стояли около светицата и чули глас от небесата. Те били осем човека и всички повярвали в Христа.

Може да се каже, че са приели кръщение в собствената си кръв, защото за изповядването на Християнството били подложени на жестоки изтезания и накрая посечени.

Мъченията за Татяна не спрели до тук. Съдът я заставял да пренесе жертва на идолите.

Заради отказа й, новите мъчители рязали с бръснач плътта й, драли тялото й с железни куки и отрязали зърната на гърдите й. Те дори я разпънали на кръст на земята и я били с железни пръчки така дълго, че мъчителите изнемогвали и често се сменяли.

Света Татяна опитомява лъв и огън

Тъй като мъченията не действали, съдиите отвели света Татяна в цирка и пуснали срещу нея страшен лъв, за да я разкъса. Свирепото животно обаче изобщо не я нападнало, а покорно лижело нозете й.

Когато поискали да отведат лъва обратно в клетката, той внезапно се хвърлил върху един знатен сановник и го разкъсал.

Повесили отново света Татяна и започнали да разкъсват тялото й, но ангелите невидимо нанасяли удари на мъчителите и те паднали мъртви.

Тогава хвърлили светицата в огън, но и той не й навредил: силата на пламъка стихнала, сякаш почитайки Христовата рабиня. Нечестивците приписвали всички тези дивни знамения не на Христовата сила, а на вълшебство.

В крайна сметка съдът решил да я осъди на смърт и светата била посечена с меч.

Заедно с нея убили и баща й, защото разбрали, че и той е християнин. Така баща и дъщеря загинали от меч за името Христово, а днес църквата ни напомня за делото им.