Новини

„Света София“ ще стане джамия, твърди турски журналист

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет – върховната административна инстанция в Турция – единодушно е взел решение за връщане на статута на „Св. София“ на джамия.

Според две турски официални лица, цитирани от Ройтерс, най-вероятно висшата административна инстанция в Турция утре ще обяви решение в този дух, съобщи БНР.

Според информациите Държавният съвет,

който е върховната административна инстанция в Турция, е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна.

Отмяната на решението за превръщане ѝ в музей отваря пътя „Св. София“ отново да стане действаща джамия посочи преди два дни кореспондентът в Анкара на в-к „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу в ефира на частната телевизия НТВ.

Колумнистът на в-к „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с близките си контактите с управляващите, както и проислямският вестник „Йени Шафак“, потвърждават това.

На 2 юли Държавният съвет разгледа делото,

образувано по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей.

Сдружението настоява, че решението е юридически невалидно и че подписът под него на основателя и първи президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк е фалшив. Сдружението и по-рано е атакувало забраната за провеждане на мюсюлмански молитви в „Св. София“ пред турските съдебни власти.

На 3 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „протестите относно статута на „Св. София“ са пряко вмешателство в суверенните права на Турция.

На церемония по полагане основите на джамия в Истанбул той коментира, че както Турция не се намесва в религиозните въпроси на други страни, така и те нямат право да се намесват в религиозните дела на Турция.

По-рано призиви за запазване на статута на „Св. София“

като музей отправиха Гърция, Руската православна църква, Франция, Съединените щати.

На 7 юли руската Държавна Дума се обърна с подобен призив към Великото национално събрание на Турция (турският парламент).

Църквата „Св. София“ е пострена през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан.

Тя е била седалище на Вселенския патриарх и храм, в който са били коронавани византийските василевси в продължение на над 900 години, а след превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия.

През 1934 г. е обявена за музей и понастоящем се намира под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.