Новини

Световна изненада. Какво се случва с мюсюлманската религия?

На 24 юни 2019 Arab Barometer публикува резултати от запитване отправено към 25 000 араби от 12 страни. Това е четвъртата подобна статистика от 2006.

Най-фрапиращият  резултат от това проучване е отдръпването от религиозна принадлежност на запитаните.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

След периода на така наречената“Арабската пролет“ и въвеждането на демокрация по американски модел, броят на гражданите, които се определят като “нерелигиозни” е нарастнал от 8 на 13 %, а при тези под 30 г. възраст – на 18 %.

Настъпва ли отлив?

Това социално развитие бележи провала на религиозните ръководители, изправени срещу идеологията на общности като “Мюсюлманското братство” и джихадизма.

Радикалната идеология претендира за истински прочит на Исляма и се противопоставя на определяния като “Политическия Ислям ”, а именно този феномен кара младите да се отдръпват.

Имамите продължават да отказват дискусия за разбирането на Мюсюлманксата религия и тя започва да губи легитимност сред населението.

В действителност, официалната религиозна общност действа в опозиция на каквото и да е поставяне под въпрос или дебат.

Как се стигна дотук ?

Да припомним, че Мохамед е израстнал в юдейско-християнска култура, която винаги е пазил и съхранявал, консумирал е алкохол и никога не изисквал от жена да носи ислямско було. 

източник