Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Световноизвестен канадски хирург разказва за пътя на душата

Несъмнено, душата се намира в сърцето на всяко живо същество и е източникът на всички енергии за поддържане на тялото.

Енергията на душата се разпространява из цялото тяло и това се нарича съзнание. Тъй като това съзнание разпространява енергията на душата из цялото тяло, човек може да чувства болка и удоволствие, в която и да е част на тялото.

Душата е индивидуална и преминава от едно тяло в друго, както личността преминава от детство към юношество, от юношество към младост, от младост към старост.

После настъпва промяна, наречена смърт, и ние преминаваме в ново тяло, точно както сменяме старата дреха с нова. Това се нарича преселване на душата.

Историята на световноизвестния канадски сърдечен хирург, който твърди, че вярва, че в тялото има душа, която го напуска при смъртта не е нова. Според учения теолозите трябва да се опитат да разкрият повече факти за това.

Покойният вече доктор Уилфред Бигълоу, някога ръководител на отделението по сърдечно-съдова хирургия в болница в Торонто, твърди, че „като човек, който вярва в съществуването на душата”, смята, че е дошло времето „да се отстрани тайната около нея и да се открие какво представлява душата”.

По това време Бигълоу е член на лекарската колегия, излязла пред Обществото за медико-правни въпроси в Есекс с обсъжданията на темите, свързани с опитите да се определи точния момент на смъртта.

Този въпрос стана актуален във века на трансплантацията на сърца и други органи от неизбежно умиращи дарители. Канадското медицинско дружество е формулирало известната дефиниция за смъртта.

Това е моментът, когато човек изпада в кома, не реагира на никакви дразнения и вълните, регистрирани от апаратите за изследване функциите на мозъка, са хоризонтални.

Другите членове от Обществото са Джъстис Едсън Л. Хайнс от Върховния съд в Онтарио и Дж. Франсис Леди, ректор на университета в Уинздор.

Бигълоу казва, че тридесет и две годишната му практика на хирург не оставя и следа от съмнение, че съществува душа.

Най-важният въпрос – казва Бигълоу – е къде е душата и откъде идва?

„Има редица случаи, при които присъствах в момента, когато хората преминават от живо в мъртво състояние – тогава стават тайнствени промени.

Една от най-забележителните промени е внезапното изчезване на живота или на блясъка в очите. Те стават непрозрачни и буквално безжизнени.

Трудно е да се документира това, което се наблюдава. Всъщност не смятам, че може да се документира достатъчно добре.”

Уилфред Бигълоу става световноизвестен като първия, който въвежда хирургическата техника на „дълбоко замразяване” позната като хипотермия.

А като хирург на сърдечни клапи, казва, че теологията и сродните й дисциплини трябва да се заеман с проучването на душата.

Може и да е така, казва Бигълоу, но в съвременната медицина, когато лекарите се натъкнат на нещо, което не може да бъде обяснено, „призъвът е да се намери отговорът, да се пренесе изследването в лаборатория, да се направи там, където може да се открие истината.”

НП/ по разкази на Шри Шримад

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.