Тъмната страна на Иисус Христос и неговото детство

Едно от приятелчетата на Иисус е било убито, предполага се, от Иисус, който го бута от покрива. Четирите евангелия мълчат за ранните години на Спасителя. Книга, която не е включена в Библията, има отношение към детството на Иисус. Това е Евангелие от Тома.

По онова време, един епископ казва, че историите за Иисус като дете, са фалшиви и измислени. Може би има предвид Евангелието от Тома. Книгата, написана от неизвестен автор, започва с няколко смущаващи, чудодейни истории.

Иисус е правил врабчета от кал край реката. Съобщават на баща му, Йосиф, че той работи в Sabbath, което е забранено от еврейския закон. Йосиф се скарал на Иисус. Иисус се разтревожил. Плеснал с ръце и казал на врабчетата да отлетят. И казал: „Запомнете какво направих!“

В друга история от Евангелието на Тома се разказва за едно от приятелчетата на Иисус, което е убито вероятно, от Иисус, като го бута от покрива.

Разстроените родители на момчето, били ядосани на Иисус. По това време Иисус е бил известен в селото. Хората отишли при него и казали: „Иисус защо го бутна? Как можа да направиш това?“ Той отговорил: „Аз не съм го бутнал! Нямам нищо общо със смъртта му!“ И доказал своята невинност като съживил приятеля си от мъртвите и му казал:

„Кажи им! Аз ли те бутнах отгоре? А той отговорил: „Не, Господи! Ти нямаш нищо общо с моята смърт.“

Според Евангелието на Тома, на пет години Иисус не само е бил дете със силна воля, който понякога лекувал хора. Той е имал и тъмна, дори злобна страна на своя характер. Описан е случай, когато Иисус ослепява клиент на баща си. Това става в дърводелницата, защото критикува работата на бащата на малкото момче.

Когато става на 8 години, всичко започва да се променя. Баща му Йосиф, който е дърводелец, изработвал маса и имал нужда от две дъски с еднаква дължина. Отрязал едната прекалено къса и много се разстроил. Иисус казал: „Всичко е наред, татко!“ Сложил дъските една до друга и разтегнал по-късата, за да е равна на другата. Помага на майка си да донесе вода, държейки я в дрехите си. Излекувал е брат си Яков. Посажда един стрък жито, от който израстват стотици и ги дава на бедните. Той най-накрая разбрал, че смисълът от голямата сила и голямата мъдрост е да правиш добро.

Последната част е Иисус на 12 години. Въпреки че историите от Евангелие на Тома не са част от християнския канон, те могат да се намерят в светата книга на исляма – Коранът.

Причината, тази история да е в Корана е, че според Корана е истинска. За мюсюлманите Коранът е окончателното и истинско откровение. А в Стария и Новия завет нещата са променяни от първоначалния им вид. Историята за един волеви и непослушен млад Иисус може и да е била неудобна за включване в светата Библия. Но е изгубен един много важен урок, че дори за сина на Бога е било нужно време, за да порасне.

Цялата история е, че Иисус, растейки използва голямата си сила и мъдрост, само за добро. И така получаваме Иисус от Новия завет. Днес намираме тази книга за изключителна. Защото много от възрастните хората никога не научават как да използват за добро, силата и мъдростта си. Понякога дори велики нации не научават, как да използват силата и мъдростта си за добро.

НП/по Евангелие на Тома

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.