Новини

Тъмната страна от живота на създателят на най-влиятелната мрежа

Марк Зукърбърг е интересен за света и животът му често е във фокуса на общественото внимание.

Със сигурност има връзка с това, че използвайки социалната мрежа, която той създаде имаме усещането, че нашият собствен личен живот му принадлежи.

Когато през 2004 г. Зукърбърг пуска социалната мрежа Фейсбук, той не осъзнава колко голям хит ще бъде тя. Нито, че ще превърне него самия в съвременна икона.

Днес бившият възпитаник на Харвард е един от най-богатите и разпознаваеми хора на планетата.

Игралният филм посветен на живота му беше видян от милиони, все още има аспекти, които са тотално непознати за нас. Но се появи някакси точно навреме, за да опровергае слуховете за финансиране на проекта от АНС или ЦРУ.

Тъмните петна в историята на този феноменален успех са повече от светлите, твърди Алекс Джоунс.

Началото и тематичния бар-мицва

Когато през 2012 г. Марк решава да обяви компанията си на фондовата борса, той получава една от най-мощните реакции в историята под формата на IPO (initial public offerings) – първично публично предлагане.

От тогава всяка година той добавя към актива на Фейсбук нови 9 милиарда долара. И това добавя огромни съмнения в авторите на конспиративни теории.

Родителите на Марк го възпитават в еврейската вяра. Той израства в Уестчестър, Ню Йорк. Като дете е изключително запален по сагата „Междузвездни войни“.

Толкова много, че дори тържеството му за бар-мицва е тематично, изцяло планирано да пресъздаде култовата далечна, далечна галактика. Ето това отива отвъд представата за ортодоксална еврейска церемония.

Зукърбърг може да се нарече дете-чудо в програмирането. Той се научава да пише код съвсем рано и още като ученик получава предложения за работа от технологични гиганти като AOL и Microsoft.

Той предпочита да се съсредоточи над образованието си. Постъпва в Харвард и създава социалната мрежа от стаята си в общежитието.

Възпитаник на Харвард, но без диплома

Въпреки че е един от най-големите предприемачи в света, Марк няма висше образование.

Той напуска Харвард след втората си година, за да изгради Фейсбук и да го доведе до статуса му на международен феномен.

В наши дни създателят на Фейсбук не се гордее, че кариерата му на уеб-магнат е започнала със сайт, наречен Facemash. И това бе укривано известно време.

В него потребителите са оценявали на случаен принцип свои състудентки, посочвайки коя е по-атрактивна.

Други двама студенти от Харвард, гребците Камерън и Тайлър Уинкълвос, обвиняват Марк, че е откраднал идеята им за социална медия.

След подаване на заявка за съдебно дело, те достигат до споразумение за над 1 милион акции на Фейсбук.

Защо Марк има стикер на уеб-камерата?

Марк страда от далтонизъм, който му пречи да различава червените и зелените нюанси. Това означава, че цвета, който вижда най-ясно е синият.

По тази причина не е случайно защо именно синьото е цветът на социалната мрежа.

Въпреки огромното му богатство, Марк предпочита обикновения живот.

Докато други изпълнителни директори на далеч по-малки компании се движат наоколо с луксозни автомобили, основателят на Фейсбук притежава Honda Fit, Acura TSX и Volkswagen хечбек. Или поне така е било преди 2 години.

Никое от тези превозни средства не надхвърля цената от 30000 долара.

И тук идва най-голямата загадка в тъмната част на неговата биография. Уеб-камерата на Зукърбърг е закрита с парче плътно тиксо.

От какво се страхува този, който знае по-добре от нас, как личната ни информация в интернет отдавна не е лична?

boredomtherapy.com