Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ТЪМНИТЕ АФЕРИ НА „ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗЛО“

Името “Монсанто” остава в историята, тъй като фирмата вече е собственост на гиганта “Байер”, но нанесените щети дълго ще говорят за дейността й. Дейност, която макар и под друго име, вероятно ще продължава да се развива по утвърдените пътища.

А те се осеяни със съдебни дела, натиск над учени, фалшиви проучвания, корупция и манипулация на всякакво ниво.

Сделката „Монсанто“ – „Байер“

По своята дефиниция „Монсанто“ е произведител на семена (ГМО) и химически селскостопански препарати с изключително широка употреба в земеделието и градинарството в световен план.

След сливането на двата концерна, общият дял от световния пазар, който е в ръцете на „Байер“ вече е една четвърт. Гигантът вече е най-големият в света производител на семена и хербициди.

За да бъде сключена сделката, антимонополните комисии на 30 държави е трябвало да се произнесат. Имало е предписание за отделни дейности на фирмата, които трябва да се прекратят, за да остане все пак някакво елементарно усещане за конкуренция.

Само предоставените от страна на „Байер“ документи са били 40 милиона страници.

Monsanto Papers

Името на „Монсанто“ често е възприемано с директен знак за равенство със „зло”. Дали този имидж е възможно да бъде изтрит с едно масивно ребрандиране? А не трябва ли по-скоро да се разследва? „Байер” ли ще плаща обезщетенията от бъдещите дела?

Защото дела ще има. Един нов документален филм за аферите около „Монсанто“ го доказва. Той носи заглавието „Monsanto Papers”  и разкрива множество тъмни факти около и без това очерненото име на американския производител на семена, хербициди и пестициди.

Не е ли по-правилно да ги наричаме с общото име канцерогенни продукти?

Подробно разгледано във филма съдебно дело показва не просто безпомощността на „производителите на зло” да защитят продукта си, но и принудата им да заплатят огромна сума пари, защото са доказано виновни.

Дело за 290 милиона долара

От години въпросът вреден ли е за човека един от ключовите продукти на „Монсанто” занимава хората, учените, а и цели правителства. Става дума за хербицида “Roundup” с основна съставка глифозат.

От години се разпространяват опасения, че въпросният глифозат е канцерогенен, като причинява и куп други неудобства на организма, включително генетичи изменения.

Срещу него има много заведени дела, но тази година едно беше безапелационно спечелено.

Градинарят Диън Джоунсън, който е болен от Нехочкинов лимфом (тумор на лимфните възли) в последен стадий, успя да докаже, че болестта му е вследствие на редовната работа с “Roundup”. Обезщетението, което е отсъдено „Монсанто” да му изплати, е в размер на близо 290 милиона долара.

Съдът приема, че от компанията са знаели за възможните тежки последствия от употребата на продукта, но не са направили достатъчно, за да предупредят потребителите.

Делото на Джонсън е едно от над 5000 подобни, заведени от най-различни потърпевши, които твърдят, че фирмата преднамерено укрива данните за канцерогенността на своите продукти и че директно им е навредила.

800 фалшиви проучвания

В отговор на критиките, от „Монтанто” заявяват пред съда, че с течение на годините има проведени над 800 научни изследвания, които изключват връзка между образуването на рак и употребата на глифозат или някой от другите препарати с логото на фирмата.

Подробна проверка на тези уж научни проучвания, която може да бъде проследена и във филма “Monsanto Papers”, показва, че те са или манипулирани, или преднамерено далече от целта.

Нито един научноиздържан тест не е проведен в посока канцерогенността на продуктите! Наблюдавало се е дали глифозатът влияе на зрението, на кожата на ръцете и други произволни показатели, но не и дали има връзка с развитието на ракови клетки.

НП / по данни на „Monsanto Papers“ 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.