Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Тамплиерско проклятие застигна Нотр Дам. Катедралата изгоря в пламъци (обновена)

Видео публикувано в You Tube на 31.12.2013 година предрича нещо, което днес кара всички да се замислят. Вижте го в края на статията.

Това озадачава всички католици по света и е почва за разпространяването на различни слухове.

CNN съобщава днес за това, че не е ясно колко и кои са реликвите останали незасегнати от пожара.

Но по данни на френски медии, са съхранени най-ценните артефакти собственост на катедралата.

„Хората търсят отговори, но те не идват и това задълбочава недоверието във френското общество“, констатира TF1

Световни лидери, видни общественици и организации не спират да пишат и изпращат послания за съпричастност.

Държавният фонд за съхранение на културното наследство започна да събира средства. На дарителите се предлага да внесат сума еднократно или да оформят месечна вноска.

Фактите според световните медии

Пожар е избухнал в катедралата Нотр Дам в Париж. Извършена е евакуация, съобщиха Франс прес и в. „Фигаро“.

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата.

Пламъците са се разразили около 16,50 ч. по Гринуич. Според в. „Фигаро“ пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата.

Според източник от пожарната служба пожарът е възникнал в горната част на храма, над чийто две правоъгълни кули и над кулата с форма на островърха стрела сега се издигат пламъци и гъст жълтеникав дим.

В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като „ужасен“.

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Според в. „Фигаро“ част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен.

Историческите спекулации и слухове за проклятие

Историци си припомниха за легенда за древно тамплиерско проклятие свързано с катедралата и стотиците умрели при нейното строителство.

Известно е, че името на храма е „Парижката Света Богородица“. А тамплиерите са застигнати от зла участ в края на строителството на катедралата заради изключителната тайна за Светия Граал.

На 13 октомври 1307 г., по нареждане на крал Филип и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена.

Те са подложени на ужасни изтезания и направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления.

Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. Ето защо минути преди да изгори на клада Жак дьо Моле проклина Филип и папата.

Има и друга улика, която води към конспиративното твърдение за проклятие на „Парижката света Богородица“.

Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали.

Но тамплиерите знаели за това деяние на майстора зидар и проклели творението му. И така 856 години след началото на строежа катедралата е пламъци наподобяващи клада.

Защо проклятието се случва векове след неговото изричане? Може би е свързано с прехода към един нов свят лишен от лицемерието на институцията изгорила и преследвала милиони човешки същества в името на собствената си власт.

Въпреки легендите и внезапно появилите се конспирации трагедията за историческото наследство на Франция е ужасна.

Междувременно от Руската православна църква определиха пожара като лошо знамение.

НП и френски медии

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.