Тайни и загадки

ТАЙНАТА НА ЧЕСТОТИТЕ СОЛФЕДЖИО, ЗА КОИТО НЕ ГОВОРИМ

През 11 век, италиански монах-бенедектинец, Гуидо д’Арецо, търсел начини да преподава мелодии и хармонии на монашеския хор.

Един от методите му бил мнемоничен инструмент, наречен „Ръката на Гуидо“. Нотите били свързани с отделни части на дланта и пръстите.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Щом бъде усвоена тази техника, диригентът може да посочи към ръката си, за да знаят певците нужният тон.

В търсене на начин да представи музикална скала, той създал праобразеца на петолинието, за да преподава църковни песнопения и песни.

Първоначалните нотации на Гуидо били „ут ре ми фа сол ла,“ произлизащи от първата сричка на всяко полустишие на античния „Велик химн на Свети Йоан Кръстител“.

Тази скала от 6 тона (C, D, E, F, G, A), предшественика на „до ре ми фа со ла ти до“, се превръща в съвременната диатонична скала след като „ут“ става „до“ през 19ти век, и „ти“ бива добавено по-късно.

Солфеджио е  този нотационен метод на преподаване на сценично пеене.

Какво са честотите Солфеджио?

Григорианските песни имат измеримо въздействие върху човешката психология и физиология. Според Алън Уоткинс, професор в Imperial College в Лондон, при пеещите се забелязва понижен сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Други проучвания показват, че пеенето на античните композиции намалява умората до такава степен, че 2 часа сън на денонощие биха били достатъчни. То помага на и на хора с депресия.

Киматика на Солфеджио

Киматиката е науката на наблюдение на ефектите от звука и честотите върху материята. Те обикновено се извършват с вода или пясък.

С помощта на специално оборудване върху материята започват да се образуват форми, под влиянието на честотите на звуковите вълни.

В свое проучване, компанията SomaEnergetics, изследвала киматиката на Солфеджио честотите. Всяка форма върху материята съдържа  „nod“ и „antinod“. От тях зависи амплитудата на видимите стоящи звукови вълни.

Чрез преброяването на „antinod“, изследователите открили, че Солфеджио честотите са делими на 3, 6 и 9.

Самият Никола Тесла казва: „Ако знаете великолепието на 3,6 и 9, тогава ще притежавате ключа към Вселената.“

Характеристики на честотите на Солфеджио

396 Hz – Намалява страха

417 Hz – Улеснява и стартира позитивната промяна

528 Hz – Лечение на ДНК

639 Hz – Заздравява отношенията

741 Hz – Подобрява творческото изразяване и намирането на решения

852 Hz – Помага ни да се свържем с духовното

НП/2018