Тайни документи разкриват, че СССР е планирал да взриви бомба на Луната

Тайни документи разкриват, че СССР е планирал да взриви атомна бомба на Луната, пише националният ежедневник Die Welt.

Според германския историк Матиас Юл съответното решение е било взето на среща на съветското ръководство през 1958 г. В рамките й е било постигнато съгласие да бъде разработен план за детонирането атомната бомба на естествения спътник на Земята.

Историкът Матиас Юл

Юл, който работи в Германския исторически институт в Москва, е попадал на документите в Държавния архив на Русия. Сега германският историк ги публикува.

Плановете на най-висшия съветски управленчески кръг е предвиждал оборудване на ракета с атомна бомба, която да има експлозивна сила като на тази, хвърлена над японския град Хирошима. Взривяването й е трябвало да послужи като демонстрация на сила в условията на Студената война.

Учените обаче са предупредили, че подобни действия може да предизвикат непредвидими и неизмерими последствия. Затова няколко месеца по-късно проектът е бил изоставен.

НП/ Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.