Тайни и загадки

Тайните окултни връзки на нацистите от Аненербе с Тибет

Тибет и днес привлича вниманието на търсачите на сензации от цял свят. Но още в миналото към непознатата земя една от най-могъщите тайни организации на Третия райх изпраща секретна експедиция в търсене на извънземни артефакти и знания.

Резултатите от експедицията са засекретени от агентите на Аненербе. Това е причината до днес никоя от световните разузнавателни служби да не се е добрала до уникалната информация и артефакти открити от окултната организация на нацистите в Тибет.

Интернет пространството е залято с информация за нацистките връзки с Лхаса и се спекулира с целите на екпедицията и истинноста на всеки написан ред по темата.

Неоспоримите факти са малко, но потвърдени от авторитетни институции. Специалисти от Аненербе винаги са били привличани от най-отдалечените кътчета на земното кълбо.

Германските окултисти още от началото на 30-те години на миналия век се опитват да установят контакти с най-древните цивилизации. Според тях те просто са скрити от очите на съвременната цивилизация, но са живи и ни наблюдават.

Примери за това са многобройните експедиции до Антарктида и Тибет. И двете места са известни на нацистите като врати към други светове. Особен интерес изследователите от СС  имат към откриването на тайните градове в Тибет.

Водещ учен от страна на Аненербе е Ернст Шефер, който изследва тайнствата на високата планина през 1931 и 1935 година. През 1938 година същият изследовател е в Елбрус с група определена от Фюрера.

За учудване на голама част от авторите, фактите са неоспорими. Първата експедиция е финансирана от частни лица от САЩ. Следите водят към Рокфелер и центрове свързани с него. Целите са чисто биологични и етнографски, така че любителите на флората и фауната на Тибет да се запознаят с разнообразието на тибетската природа.

Свастиката символ на Третия Райх пряко е свързана с Тибет
Официална снимка от оператора на експедицията Краузе

Но да се върнем към Шефер и експедиция през 1938. Що се отнася до състава на учените, разприте и скандалите съпровождат създаването на основната група. Шефер е силно недоволен от списъка с участниците.

По-специално той възразява срещу кандидатурата на антрополога предложен от СС – Киса привърженик на расистката доктрина на обществото Врил.

Не след дълго висшите етажи на SS определят участниците и Ернст Шефер е принуден да се съгласи. СС използва неговата екпертиза и познания за Тибет и по-късно той е въвлечен в тайните мисия на Аненербе до края на войната.

Въпреки съпротивата на Шефер в състава е включен и Бруно Бергер, скритото оръжие на окултистите, и запознат с древното ритуалното наследство на тибетските лами. Така съставът на експедицията се обогатява и с оператора Ернст Краузе,

Винерт Карл – геофизик и Хир Едмонт – технически ръководител. Целите са експедицията са определени лично от Адолф Хитлер:  класификация на расите в Тибет, определяне на чертите на нордическите народи, търсене на мистичната Шамбала и установяване на дипломатически контакти.

Така нацистите стигат до Лхаса без особени притеснения от местните. Напротив дори са приемани от монасите с неприкрит интерес и хипотези твърдят, че експедицията е била очаквана в Тибет.

Някой е информирал за пристигането на нацистите по непонятен за мисленето от онова време способ.

Свастиката символ на Третия Райх пряко е свързана с Тибет
Свастиката символ на Третия Райх пряко е свързана с Тибет

Интересно писмо изпраща на Хитлер, тибетския регент Квуотухту: „Дълбокоуважаеми господин (крал) Хитлер, управник на Германия, господстващ над обширни страни. Да пребъдат с Вас здравето, радостта на покоя и добродетелта!

Сега Вие се трудите над създаването на обширна държава на расова основа. Затова пребиваващият тук ръководител на немската Тибетска експедиция сахиб Шефер нямаше ни най-малки затруднения по пътя му през Тибет, нито в осъществяването на личните си цели за установяване на дружески отношения; нещо повече, надяваме се на по-нататъшно разширение на приятелските отношения между нашите правителства.

Приемете, Ваша Светлост, господин (крал) Хитлер, нашите уверения в нататъшната ни дружба в съответствие с думите, изказани от Ваша страна. Потвърждавам това пред Вас! Написано на 18 число от първия тибетски месец на Земния Заек 1939 г.“

Писмото е публикувано на много места в мрежата, но това е един от най-точните преводи на български език. Експедицията е в Тибет повече от два месеца и посещава едно от най-пазените места от очите на хора – Ярлинг.

Екипът на Шефер е силно ангажиран до последните дни на 1945 година. Сериозно внимание се отделя на работа им през 1943-44 г.  Германия задвижва пропагандната си машина и представя на изнемогващия немки народ кампанията „Приятелски и тайнствен Тибет“.

Връзките в монасите и духовните учители не се ограничават до експедициите на Шефер. Митовете за личния живот на фюрера сочат, че Хитлер се намира в постоянна връзка с тибетски монах, носещ зелени ръкавици.  Наричан е „Пазител на ключа“ от есесовското обкръжение на вожда.

В края на април 1945 г. Червената армия попада в едно от берлинските скривалища на шестима мъртви тибетци. Те са открити в ритулана поза лежащи в кръг, а в центъра на този кръг се намирал човек със зелени ръкавици.

Изследователите на Втората световна война пишат за 1000 трупа на хималайци открити от съюзниците и руската армия. Всички те са били официални войници на Третия райх. Никой до сега не е открил и частица от документацията на екпедициите на Шефер. Една от спекулативните теории е, че всичко е отнесено в Антарктида в базите на Нова Швабия.

НП/2018