Тайни и загадки

Тайните послания и скритата символика на Луцифер от Детройт

На тайна церемония в Храма на Сатаната в Детройт беше представена спорна статуя, която привлече много коментари и протести, съобщава BBC.

Но какво се крие зад фигурата на човек с глава на козел и какво символизират отделните елементи на статуята?

Бронзовата статуя висока почти 3 метра и изобразява крилат хермафродит, известен като Бафомет, с две усмихнати деца около него.

Произведението струва 100 000 долара и стотици сатанисти почетоха откриването му.

В бъдеще от Сатанинският храм планират да преместят статуята в Оклахома и да я издигнат срещу паметника „Десетте Божи заповеди“ пред сградата на общината.

Върховният съд на Оклахома обаче се произнесе, че използването на държавна собственост в полза на каквато и да е било религия е забранено съгласно Конституцията.

И така съдбата на статуята на Сатаната и на паметника „Десетте заповеди“ е неясна.

Името Бафомет

Това име се споменава за първи път във връзка с Инквизицията и рицарите тамплиери около 1100 година.

Според френските хронисти на кръстоносните походи по това време е съществувал езически идол, наречен Бафомет.

Някои учени смятат, че „Бафомет“ произлиза от „Махомет“ – Пророка Мохамед. С течение на годините и увеличаването на мистериите и спекулациите около Тамплиерите се появяват все повече интерпретации на думата и нейното значение.

Такова сложно тълкуване дори се съдържа и в сюжета на историческия трилър на Дан Браун „Кодът на Да Винчи”. Там думата „Бафомет“ се декодира и превежда в „София“ или мъдрост.

Бафомет на Леви

Най-известният съвременен образ на Бафомет е изобразен през 1856 г. от френския окултист Елифас Леви в книгата му „Трансцендентална магия: доктрина и ритуали“. Той представлява крилат човеко-козел хермафродит с факел между рогата и пентаграм на челото.

На ръцете му е написано на латински SOLVE (отделно) и COAGULA (съединяване). Правомощието за „свързване и разделяне“, което принадлежи на Бог. Рисунката на Леви е вдъхновението на новия паметник на сатанинския храм.

Поздравът с два пръста

Два пръста на дясната ръка сочат нагоре и два на лявата – надолу. Смисълът е „колкото нагоре, толкова и надолу“.
Тези думи и съпътстващият ги жест са познати на окултистите.

Те са извлечени от древните произведения на Хермес Трисмегист, станали популярни по време на Ренесанса и Реформизма.

Същата фраза се използва и в научни трудове за Вселената и Бога. Но Леви пише, че като показва този жест, неговият Бафомет „изразява съвършената хармония между милостта и справедливостта“.

Двете малки деца

„Надяваме се, че децата ще погледнат на скулптурата като на красиво произведение на изкуството. Няма какво да се страхуваме”. Това символизират децата“, казва Грийвс.

„Лицето на козата има неутрален израз. Не е демонично, жестоко или чудовищно – както хората си го представят, ако гледате през призмата на предразсъдаците.“

Но наистина ли децата нямат какво да се страхуват от Сатаната?

„Не мисля, че децата, които се приближават до паметника, без да бъдат предварително обработени от пропагандата, ще намерят нещо ужасно“, казва Грейвс.

„Но ние не искаме да налагаме нещо на децата, защото в повечето случаи те са принуждавани да вярват в религията, а това е нещо, което ние не искаме да правим.”

Кадуцесът

На корема на Бафомет е изобразен стар гръцки символ от две змии, увити около жезълът на Хермес или подобие на жезли, каквито се изобразяват в хералдиката. Кадуцесът символизира търговията, преговорите и реципрочността и е включен в изображението на „Бафомет“ от Леви.

Женски гърди

Бафомет на Леви е хермафродит с женски гърди, „но ние премахнахме гърдите“, казва Грейвс. Сатанинският Храм не искаше да се впусне в дебат за пола, който може да отклони вниманието от това, което според него са най-важните послания на Бафомет. Вместо това, той казва, момчето и момичето отразяват този „мъжко-женски дуализъм“, видян в „Бафомет“ на Леви.

Пентаграм

Изобразен както на челото на Бафомет, така и на трона зад него, пентаграмът е широко признат сатанински символ и често се появява обърнат. По същия начин и кръстът на Св. Петър често се изобразява обърнат.

Факелът между рогата

„Факелът на знанието е средният рог – той прославя стремежът към знание. Високо оценяме това – това е в основата на нашите убеждения като цяло“, казва Грейвс.

Както казва Леви: „Пламъкът на интелигентността, светещ между рогата му, е магическата светлина на универсалното равновесие, изображението на душата, издигането над материята, тъй като пламъкът, макар и  произлизащ и обвързан с материята, блести над нея“.

Надписи

Надписите предстои да бъдат добавени, но сатанинският храм даде някои пояснения за плановете си в това отношение през миналата година.

На предната страна на статуята, над обърнатия пентаграм, ще бъде изобразен един от седемте фундаментални принципа на сатанинския храм: „Духът на състрадание, мъдрост и справедливост винаги трябва да надделява над думите и писаното слово.“

На задната част на каменната плоча ще се изпише пасаж от драматичното произведение „Кайн” на лорд Байрон, в което той казва: „Тогава кой е демонът? Който не ти позволява да живееш или който би ти дал да живееш вечно в радостта и властта на знанието? “

Какво е сатанинският храм?

Групата се описва като „сатанисти, секуларисти и защитници на личната свобода“.

Те разбират фигурата на Сатаната като символ на присъщата природа на човека, представител на вечния бунтовник, търсещият знанието и личната свобода, а не като свръхестествено божество или същество.

И разбира се активно предлагат диалог и участие в обществените дела, където решенията на проблемите могат да се търсят и възползват от рационални, сатанински прозрения.

НП/ BBC