Новини

Те твърдят, че това не е научна фантастика, а реалност

Фейсбук обмисля пускането на продажба на очила за виртуална реалност, притежаващи функция за писане и изпращане на съобщения. 

Екипът от изследователи, с които компанията си сътрудничи, публикува проучването си за постижението.

С това намерение, Илън Мъск вече не е единственият  в Силиконовата долина, който желае да свърже човешкия мозък  с компютъра.

През 2017 г.  Фейсбук анонсира програмата за писане и разпространяване на съобщения без използването на клавиатура. 

След три годинишно мълчание, на 30 юли, мултинационална компания разкри повече за намеренията си и напредването по проекта.

Принципът на този интерфейс цели „неинвазивен“ и „преносим“ дизайн.  

“Мозъкът- машина” ще пише и изпраща съобщения чрез мисълта

За разработването на тази технология, Фейсбук си партнира с лабораторията на Едуард Чанг, екип от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), посвещаващ работата си върху разбирането на механизмите на речта в човешкия мозък.  

Тази лаборатория се фокусира върху медицински помощ на хора с различни видове езиково-говорни нарушения. 

Но Фейсбук наистина възнамерява да разшири принципа на дейността.

Декодиране на човешкия мозък в реално време 

Учените от UCSF публикуват в списание Nature най-новия си пробив.  

В този материал се разкрива опита с трима доброволци, носещи пластири свързани с малки електроди. 

Благодарение на това устройство, мозъчната дейност е преведена във вербална форма. 

Това не е първият път, в който се провежда този тип дешифровка, но при този експеримент, говорим за превод в реално време.

 „Тези резултати демонстрират декодиране на речта в реално време в обстановка на интерактивен разговор, което е от важно значение за пациентите, които не могат да общуват“, казват изследователите.

На първо време,  данните от мозъка са записани от алгоритъм, докато участниците слушат поредица от въпроси (като „От 0 до 10, как се чувстваш?“).  

След което, участниците изказват отговора на глас, сред избор от 24 възможни отговора.  След автоматизирано обучение, алгоритъмът е научен да идентифицира разликите между момента на въпроса и този на отговора, както и да разпознава (със 75% успеваемост) кой отговори е бил подаден.

Изследователите посочват на уебстраницата на университета, че това технологично постижение е само първа стъпка и, за момента, функционира с ограничен речник.  Бъдещите намерения са свързани с „увеличаване на речевата гъвкавост, както и с точността на това, което може да бъде преведено от мозъчната дейност“.  

Средносрочната цел е декодирането на мозъчни сигнали със скорост от 100 думи в минута, при набор от 1000 думи и степен на грешка – под 17%.

Важността на контекста

Едно от основните открития на екипа на Чанг е самия контекст, позволяващ подобно декодиране. 

Алгоритъмът е изправен пред отговора, както и пред въпроса.

Повечето от старите подходи визират единствено отговора, „но тук показваме стойността на декодирането от двете страни на разговора“. 

Опитите да се помогне на пациенти с речеви нарушения „ще бъдат подобрени, като се вземе предвид целия контекст, в който те се опитват да общуват“.

Увеличен капацитет на очила за виртуална реалност 

В свое изявление, Фейсбук споделя ентусиазма си от този напредък, но уточнява: „Все още сме далеч от постигането на резултати…с неинвазивно устройство“.  

Това е и целта на социалната мрежа: да се снабди с неинвазивно устройство, под формата на очила с увеличен капацитет за виртуална реалност. 

Малки, практични и преносими.

За сега, това не е случаят.  Разширеният капацитет на виртуалната реалност е в процес на развитие, тъй като главните съществуващи проекти не предоставят компактност и достъпна цена.  

В тази връзка, Google Glass се провали в момента, в който премахна потребителската версия, запазена е бизнес версията.

Това не пречи на Фейсбук да подчертае “позитивната” си визия за бъдеще, в което хората биха общували чрез очила, “от мисъл до мисъл”, без нужда от клавиатура.

 „Вместо да гледаме екрана на телефона или да отваряме лаптоп, бихме могли да поддържаме контакт чрез очите и да извличаме полезна информация, без да пропускаме важното.  

Фейсбук твърди, че това не е научна фантастика, а реална възможност, която трябва да бъде достъпна за всички. 

Хуманна цел, технологична революция, въпрос на дизайн и средства? Пропускаме ли още нещо, достъпно за всички ?

Източник: numerama.com, auteur Marcus Dupont-Besnard