Новини

ТЕ ЖИВЕЯТ В ИЗОЛАЦИЯ 60000 ГОДИНИ. ПОЗНАВАТЕ ЛИ ГИ?

Ако някоя група хора може да бъде наречена с термина „изгубено племе“, то това са Сентинелите.

Те живеят на остров Северен Сентинел. В продължение на хиляди години те избягват всякакво влияние и контакт с външни цивилизации.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Северен Сентинел е част от Андаманския архипелаг в Бенгалския залив. Сентинелите реагират с изключителна враждебност към всеки опит за контакт, използвайки стрели и камъни да прогонят неканените гости.

Последната жертва на племето е мъж на име Джон Чау, американски мисионер. Това станало преди едва няколко дена, като за сега не е дадена точна дата на смъртта.

Той стигнал нелегално до острова, с помощта на местни рибари. Новината бива отразена от световни медии като The Guardian и BBC.

Опити за контакт

Стари арабски и персийски текстове описват местните жители на островите като канибали, макар все още да няма доказателства за това твърдение.

Лошата им слава се разнесла, като по-късно европейски и индийски пътешественици заобиколни маршрути, за да избегнат злощастна среща с тях.

Нещата се променили по времето на колонизацията от страна на Великобритания. Едно по едно всички племена прекъснали изолацията си.

Единствените, които продължили собствения си начин на живот били Сентинелите.

Средата на отминалия век, отново били направени опити от Индийското правителство за постигане на мирно отношения. Те отново свършили след като в тяхна посока бил насочен дъжд от стрели.

Днес всякакъв опит за контакт с тях е нелегален. Една от причините е липсата им на имунитет към непознати за острова болести. Подобна зараза, колкото и безобидна за нас, може да заличи цялото племе.

Какво знаем за тези мистериозни хора?

Всичката информация за тях е събирана чрез далечно наблюдение.

Знае се, че техният език е неквалифициран и е много по-различен от тези на съседните племена.

На острова няма следи от земеделие. Те  са ловци-събирачи, като изграждат оръжията и сечивата си от кости и камъни. Те използват и метални предмети, които океана носи до бреговете им.

Броят на заселниците на Северен Сентинел не е сигурен, но се смята, че те са около 250.

Твърди се, че Сентинелите са преки наследници на първите хора, дошли от Африка, и живеят в изолация на острова вече 60 000 години.

survivalinternational.org