Технологиите на древните. Мистериозният „Лъч на смъртта“

През 214 г. пр.н.е. гърците, живеещи в сицилианския град Сиракуза, се подготвят за нападение на флотилия римски военни кораби.

Въпреки численото отстъпление на сиракузците във военна сила, древните текстове казват, че те били добре защитени от загадъчно и мощно ново оръжие.

Вероятно най-известният древен „лъч на смъртта“ е бил този, който е построен от гръцкия изобретател Архимед. Той успял да създаде гигантско огледало, параболичен диск и фокусирал слънчевите лъчи върху корабите и ги подпалил.

Но как Архимед е измислил такова страшно оръжие, толкова изпреварило времето си? Учените предполагат, че той може да е получил вдъхновение от гръцките митове, написани близо 600 г. преди битката при Сиракуза.

Митове, които разказвали за богове, които размахвали космически оръжия с невероятна разрушителна сила.

Ако погледнем в гръцките легенди, ще видим много ясно описание на мълнията на Зевс. С нея той можел да насочи към хора или към нещо, което искал да взриви, натискал бутона и излизало нещо като мълния, което създавало страховита експлозия.

Но ако оръжия, като „лъча на смъртта“, са били използвани в древността, дали за тях има някакви материални доказателства? Изследователи твърдят, че отговорът на този въпрос може би е да.

Разпръснати из шотландската провинция, могат да бъдат намерени множество древни руини. Много са били укрепления или други заграждения, датиращи от хиляди години.

Забележителното е, че те изглежда са били подложени на огън и топлина, толкова силни, че са превърнали каменните структури в стъкло. Това е процес, известен в науката като витрификация.

Това са каменни сгради, в които анализа на външната им повърхност стига до извода, че те са били нагряти до над 1000 градуса по Целзий. Обикновен пожар не може да достигне такава топлина. Нуждаете се от устойчиво горене при 1000 градуса по Целзий за дълъг период от време.

Според една келтска легенда, някога там е имало бог на име Луг, известен също като Блестящия, Бога на Слънцето и на войната. Подобно на гръцкия бог Зевс, Луг притежавал могъщо магическо копие, за разлика от гръмотевиците на гръцкия си колега.

Когато битката наближала, Луг изваждал копието си и то изревавало, а от него излизали огнени проблясъци и разкъсвало редиците на врага, неуморно за убийства и сеч.

Било е удивително оръжие. Как иначе да си обясним многото витрифицирани крепости, където повърхността на камъка е гладка като стъкло?

Вероятно с напредването на технологията ни ние ще се приближим не само към собственото си бъдеще. Но и към преоткриване на миналото ни, за едно повторно свързване с нашите извънземни предци.

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.