Новини

Тесла изобретил дрона преди повече от век

Революционните разкрития около една от най-тайнствените и магнетични личности в историята – Никола Тесла не спират. Че е изпреварил времето си, е повече от ясно, но как точно се е случило това, все още учени и изследователи гадаят.

Последното откритие идва от инженерът Матю Шройер, който се натъква на един патент с дата 8 ноември 1898 г. Изненадата му идва, когато се разбира, че Никола Тесла е първият изобретател на безпилотни военни апарати.

Проектът на Никола Тесла, сн. United States Patent And Trademark Office
Проектът на Никола Тесла, сн. United States Patent And Trademark Office

Още тогава Тесла е споделил, че е изобретил толкова силни и могъщи роботи-убийци, че от страх пред тях човечеството ще се откаже завинаги да води войни.

„Гарантираната и безгранична разрушителност на моето изобретение ще позволи да се установи и да се поддържа вечен мир сред народите“, написал изобретателят в описанието на патента.

Част от текста на патента, сн. Twitter
Част от текста на патента, сн. Twitter

Патентът му се нарича „Описание на метода и апарата относно управлението на механизма на движещи се транспортни средства“. В описанието се казва, че за управлението на обектите повече не са нужни кабели. Това вече е възможно с помощта на вълни, които се възприемат чрез земята, водата и атмосферата в радиуса на тяхното действие. По този начин Тесла е предсказал съвременното използване на радиовълните.

Източник: digit.in