Новини

Теsla спира от производство два свои топ модела

Ще се окаже ли за Tesla вярна поговорката, че всяко чудо е за три дни? Този въпрос става актуален след информациите в американските телевизии, че в първия ден от коледните празници компанията преустановява за 18 дни производството на двата си топмодела – Model S и Model X.

Причината за временното спиране на работа на поточните линии и пускането на работниците в платен отпуск е намаленото търсене. Това са двата най-скъпи автомобила на Tesla, но съставляват общо едва 11 процента от продажбите на марката.

Основният пазарен обем се дължи на по-малките и по-достъпни за потребителите модели Model 3 и Model Y. След лансирането си през 2017 г. именно Model 3 се превърна в най-търсената кола на Tesla.

В САЩ моделът може да се купи в базов вариант за 35 хиляди долара. През изминалата година това бе най-продаваният електрически автомобил със зареждане от контакт в целия свят.

Спирането на производството за Model S и Model X може да се използва за въвеждане на нови технологии и в тези модели.

Витаят и теории, че производителят иска да завиши качеството на колите, след като те търпят значителни критики напоследък по отношение на изработката. Заради проблеми със софтуера неотдавна на специална сервизна акция бяха подложени 30 000 екземпляра от Model S и Model X.

Ударите по имиджа на автомобилите обаче не се отразяват негативно върху борсовите котировки на Tesla.

Акциите на компанията непрекъснато повишават цената си и вече се оценяват на повече от 600 милиарда долара. Наскоро шефът Илън Мъск обяви, че възнамерява да трансформира състоянието си във виртуална валута биткойн.