Новини

Тези факти за мръсния въздух ще ви ядосат сериозно

Тези дни за пореден път бяха пуснати буферните паркинги на София. А въвеждането на зелен билет в градския транспорт, за съжаление, за един ден с нищо не променя факта, че дишаме отровен въздух.

Спекулира ли се с нивата на замърсяване на въздуха в София? Едва ли, защото в още 16 града също се отчита превишавана на нормите за фини прахови частици във въздуха.

България не е единствената държава, в която дишането е затруднено. Маршове за чист въздух и кампании от всякакво естество се провеждат в редица европейски градове.

В същото време научни екипи неуморно ни уведомяват, че мръсният въздух е убиец номер 1 на планетата. Че ни вреди повече от тютюнопушенето. Че е опасен не само за физиката, но и за психиката ни.

Как вреди на здравето ни?

Смогът, който дишаме е отровен. Праховите частици могат да проникнат в белите дробове и кръвта, да предизвикат бронхит или дори инфаркт.

Особено застрашени са хората, които работят на открито, децата и възрастните хора.

Опасният смог може да раздразни очите и гърлото, а също и да увреди белите дробове. Отразява се особено зле на хората, които имат астма или алергии.

Замърсителите усилват симптомите на алергия и могат да предизвикат астматични пристъпи.

Мръсният въздух понижава имунитета, отразява се негативно на нервната система, нанася щети върху ендокринната система и намалява репродуктивните способности.

Някои от замърсителите могат да увредят мозъка и бъбреците при децата. Влошава и способността им да учат и буквално понижава коефициента им на интелигентност.

Отнема от живота ни по 2 години

Мръсният въздух скъсява живота ни по-бързо от тютюнопушенето. В световен мащаб замърсяванията намаляват средната продължителност на живота на човек с 1,9 години. Цигарите отнемат 1,6 години, а алкохолът и наркотиците – 11 месеца.

Чикагски учени са установили, че в някои части на Индия хората живеят средно с 11 години по-малко, единствено заради въздуха, който дишат.

Убиец номер 1 в света

Според световната здравна организация милиони души умират всяка година, поради замърсения въздух, който дишат.

Статистика от 2015 г. сочи, че Германия е на първо място по брой смъртни случаи, свързани с дишането на отровен въздух.

Тя е дала 62 300 жертви в рамките на една година, На второ място е Италия с 60 600 души, следвана от Полша, където смъртните случаи са 44 500.

България е на осмо място с 14 200 “жертви” на замърсяването. Като процент от населението обаче сме на челната, първа позиция.

Как реагират в Европа?

Преди дни в Мадрид бяха въведени строги мерки за автомобилите, които се допускат по централните улици на испанската столица.

Прогнозите са, че прилагането им ще намали замърсяването на въздуха в контролираните зони с 40%.

Париж забрани на колите, произведените преди 1997 г. да се движат в централните райони през уикенда.

Забранени са и всички дизелови автомобили, произведени преди 2001 г. Планира се в бъдеще широка зона от центъра да бъде обособено само като пешеходна.

В шведската столица Стокхолм е въведена такса за автомобилите, които навлизат в центъра. Обществената транспортна мрежа в града насърчава шофьорите да оставят колите си в гаража.

В Лондон също автомобилите, които влизат в центъра, подлежат на таксуване. Създадени са “Супермагистрали за велосипеди”, които обезпечават безопасността на придвижването из града на две колела.

НП / World Economic Forum, BBC, nrdc.org