Тайни и загадки

Най-сенчестият член на шпионските агенции в ”Голямата петорка”. Дори ЦРУ са ученици в сравнение с тях

„Ти с какво се занимаваш?“, попита Барак Обама клиент в заведение за бързо хранене “Five Guys“ във Вашингтон, окръг Колумбия, през май 2009 г. „Аз работя за NGA“, отговори той. Тогава президентът Обама го пита: „От колко време се занимаваш с това?” „Шест години вече“, отвърна той. „Обясни ми с какво точно се занимава National Geo…?“, попита Обама, не можеше да си спомни точното произношение на агенцията.

Плахо с притеснение, мъжът отговорил: „Ами ние работим със сателитни изображения.“ „Обама изглеждаше страшно изненадан“, разказва Джеймс Бамфорд от списание Foreign policy. Осем години след излъчваенто на видео записа NGA остава най-сенчестият член на шпионските агенции в ”Голямата петорка”.

В САЩ големите пет разузнавателни агенции са ЦРУ, Агенция на национална сигурност (НСА), Агенция по разузнаване на отбарната (DIA), Национална агенция за геопространствено разузнаване (NGA) и Националнаа разузнавателна служба (NRO).

Завършена през 2011 г. с цена от 1.4 милиарда долара, основната сграда на NGA е с размери на четири футболни игрища и площ колкото два самолетоносача. През 2016 г. Агенцията закупи почти 100 акра земя в Сейнт Луис, за да построи допълнителни сгради на стойност 1,75 милиарда долара, за да приспособи нарастващата работна сила, като вече има 3000 служители в града.

Целта е да анализира милиардите изображения и километри видеоклипове, заснети от дронове и безпилотни самолети в Близкият изток и шпионски спътници и сателити, които обикалят земното кълбо. Но тъй като до голяма степен е запазила своите ултрависокоскоростни камери далеч от Съединените щати, според проучвания, агенцията никога не е била замесена в шпионаж на собственатите си граждани и жители както нейните братя ЦРУ и НСА. Има обаче причини да се смята, че това ще се промени при настоящия президент.

NGA работи съвместно с военно въздушните сили, за да анализира огромно количество данни, събрани чрез наблюдение от въздуха в чужбина. Най- вече с безпилотни въздушни системи като военни дронове с мощни камери. Според поне един източник, считано от 2013 г., NGA е неразделна част от анализа на данните от надзора, свързани с ядрените способности на Иран.

Отделен е проблемът за защитниците на личната информация. С безпилотни летателни апарати с необичайни възможности за увеличаване на изображението ставаме свидетели на характеристики, използвани срещу американски граждани и преди. През 2016 г., например, без знанието на много от служителите в града, полицията в Балтимор започна провеждането постоянен надзор от въздуха с помощта на система, разработена за военна употреба в Ирак.

Няколко цивилни имат представа колко напреднали са тези военни безпилотни самолети, превърнали се в най-добрите очи в небето. Докато по-голямата част технологичните възможности са класифицирани, анонимен анализатор от NGA съобщи шокираща информация. Агенцията може да определи структурата на сгради и обекти от разстояние. Буквално като през скенер дори могат да видят арматурта в бетона на сградите и структурите, ако има такива. Агенцията притежава някои от най-усъвършенстваните софтуери за лицево разпознаване на планетата и използва сензорите на сателити и безпилотни самолети. С такива програми и оборудване могат да фотографират през гъсти облаци във всякакви метеорологични условия и да направят анализ на изображенията.

Сред тях е и ARGUS-IS, камерата с най-високата разделителна способност  от 1,8 милиарда пиксела. Тя може да направи разлика между два различни фара на автомобил от 200 мили. Невидима от Земята, на почти четири мили във въздуха, тя използва технология, известна като „постоянен поглед“. С възможност да наблюдава площ от 15 или дори 20 квадратни мили в даден момент, ще им трябват само два безпилотни самолета за да наблюдават Манхатън непрекъснато 24/7.

Камерата може да се фокусира върху даден обект в най-малки детайли дотолкова, че може спокойно да прочете текст от смартфон. 1 милион терабайта на ден е капацитетът за съхранение на данни. И нараства.

Този капацитет ще позволи на анализаторите да гледат назад във времето с дни, седмици или дори месеци. Технологията е в процес на разработка, за да се даде възможност на безпилотни самолети да останат във въздуха в продължение на години в даден момент. Националната агенция за геопространствено разузнаване е прикритият и мълчалив брат на разузнавателната общност.

НП/Ивайло Захариев