Новини

Мистериозният самолет Еърфорс X 37B на САЩ. Каква е секретната му мисия?

Един от най-мистериозните апарати, които американските военни сили са пускали в полет постави рекорд за престой в орбита.

Космическият самолет X-37B

вече е в орбита 700 дни. И докато някои детайли за част от неговия товар са разкрити, все още не знаем кой ще го управлява и каква е неговата мисия.

Теориите варират от това, че е космически бомбардировач до това, че е секретен апарат, създаден, за да сваля шпионски сателити.

Кога и къде ще се приземи мистериозния космически самолет си остава загадка.

„Датата за кацане ще бъде решена, в зависимост от изпълнението на мисията на апарата…“, казва капитан Анмари Аничели, говорител на на военно въздушните сили.

Макар и програмата да има възможност да приземи апарата или в Kennedy Space Center, или във Ванденберг, локацията на преземяването зависи от редица фактори.

Самолетът X-37 B беше изстрелян

с помощта на ракета „Атлас 5“ още на 20 май 2015 г. Твърди се, че това е един от най-мистериозните апарати, изстрелвани от американските ВВС. Миналият месец, например, експертите твърдяха, че може би самолетът най-накрая ще се приземи.

„X-37 B все още е в орбита. Програмата ще проведе планирано учение тази седмица“, казва капитан Анмари Аничели, ръководител към пресофиса на Въздушната отбрана на Пентагона.

Специализираният сайт nasaspaceflight.com твърди, че дори да се провежда тест, апаратура за приземяване винаги остава на място, в случай на кацане.

Мистериозният самолет,

най-вече използван за тестване на технологии, е създаден да лети в орбита около Земята и след това да се приземи като една от старите совалки на НАСА.

Според производителя на X-37B – Боинг, самолетът лети в ниска орбита, между 177 км и 800 км над Земята. За сравнение Международната космическа станция лети в орбита приблизително от 350 до 400 км.

Самолетът X-37B бе заснет случайно от любителската камера на Грег Робъртс в небето над Южна Африка. Сн. Twitter

Докато целите и мисията на самолета са неизвестни, НАСА твърди, че на борда се провеждат

Научни експерименти

А Planetary Society използва прототип на слънчеви панели в проекта.

Наречен LightSail, той използва задвижваща система, която използва налягането от слънчевите протони. Технология, наречена „слънчево плаване“.

Космическият самолет се контролира чрез робот, без никой на борда и може да се използва многократно. Дълъг е 8.8 м – една четвърт от дължината на космическа совалка на НАСА.

Все още няма официални сведения за това точно колко време този модел ще остане в орбита, макар и да се твърди, че ще се приземи по-късно тази година.

Все пак миналата година Министерството на отбраната разкри някои

Детайли около мисията на X-37B

„Въздушните сили също ще пренасят редица иновативни материали на борда на X-37B на НАСА, за да се проучи издръжливостта на материалите в космоса“, твърдяха от ведомството.

Някои изследователи твърдят, че подобряването на маневрирането е само малка част от истинската мисия на космическия самолет.

По думи на водещ експерт по секретни мисии има голяма вероятност безпилотният самолет да е използван за тестване на технологии за шпионаж на САЩ.

„Американското правителство има неограничен апетит към секретна информация“, казва Стивън Афтъргуд, експерт от Федерацията на американските Науки.

„Колкото и силни да са сателитите ни, те имат и своя лимит, най-вече поради техните орбитални параметри. Шпионски самолет би предложил повече възможности във военното наблюдение“.

НП/ Дейли мейл