Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ТИАРА НА 50000 ГОДИНИ, ДЕЛО НА МИСТИЧНИТЕ ДЕНИСОВЦИ

Забележително откритие на антично бижу зарадва археолозите, които изучават Денисовата пещера. Тя се намира в сибирската планина Алтай и пази в себе си много тайни за човешкия род.

Изследването на пещерата даде на света познанието за древни хора, за чиито съществуване до преди това не подозирахме.

Денисов човек

Хората, които са обитавали тези райони са наречени Денисови хора или денисовци (Homo denisova). Преди повече от 40 000 години заедно с предците на съвременните човеци из Евразия са бродили неандерталци и денисовци.

Те са се свързвали понякога по между си, но естественият подбор е наложил денисовците и неандерталците да изчезнат. Въпреки това, заради спорадичните кръстоски, съвременният човек носи 4% денисовска ДНК.

От денисовците са останали само няколко кости, открити при разкопки в пещерата, дала името на вида им. Не е известно нищо за появата им, нито за някакви техни черти – досега са открити само единични кости и фрагменти, както и няколко зъба.

Само ДНК анализът позволява да се идентифицират като отделен вид, които, както изглежда, се отделят от предците на неандерталците преди около 390 000 години и изчезват преди около 40 хиляди години.

Най-старата тиара в света

Намерената тиара – или диаманта – е направена от денисовците и според експертизата това се е случило преди 50 000 години.

Вече е известно, че те са разполагали с необходимата технологията за направата на елегантни игли от слонова кост и сложни и красиви каменни гривни.

Тази диадема, която се присъединява към бижутерската им колекция, е определена за най-старата по рода си в света. Изработена е от кост на мамут.

Размерът й сочи, че е била използвана от мъж, не от жена. Може би не е била разглежда на времето си като бижу, защото е имала и практическа полза. Предназначението било да държи косата далече от очите.

Друга хипотеза допуска, че мъжете са подобен вид диадеми, за да обозначат принадлежността си, нещо като паспорт, който е винаги върху главата.

 

Ancient Origins

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.