Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ТОП 10 НА НАЙ-ЗАГЪДЪЧНИТЕ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

Най-разпознаваемата снимка на марскианското лице е от 1976 година
Най-разпознаваемата снимка на марскианското лице е от 1976 година

Мъртвият космонавт

През 1957 г. е изстрелян първият орбитален сателит създаден от човека − „Спутник“. През 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек в космоса. Но братята Юдика-Кордиля от Италия вярват, че той не е първият.

Те създали станция за слушане в Италия, за да прихванат данните, предавани между наземните бази и космическите кораби  по време на американските и съветските мисии.

Няколко седмици преди успешния полет на Гагарин братята заявили, че са записали радиосигнали от бавно умиращ астронавт.

Съветският съюз отрича тези твърдения. Поддръжниците на теорията вярват, че съветското правителство е скрило информацията за починалия космонавт.

Смяната на полюсите

Някои смятат, че при следващата смяна на полюсите континентите ще се окажат под водата, а други ще се издигнат от морските дълбини.

Информацията за смяната на полюсите се смята от мнозина за скривана от правителството, за да не предизвика паника сред населението. Скептиците твърдят, че няма научна обосновка за смяната на полюсите. Но смяната така или иначе е в ход според редица авторитетни учени.

2012 г. и краят на света

Календарът на Маите е разделен на няколко цикъла, последният от които приключва през декември 2012 г. Според някои през 2012 г. ще има смяна на полюсите.

Според други − след 2012 г. Земята я чака нова ера на ужасно разрушение, последвана от век на мир и просветление.

Според трети − през 2012 г. тайното правителство ще постигне целите си и ще спечели световно господство. Какво се случи в действителност – нищо от предсказаното.

Илюминати и Маджестик-12

Според „уфолога“ Уилям Л. Мур, „Маджестик 12“  е кодовото име на тайна американска правителствена група, оглавявана от президента Хари Труман и занимаваща се с борбата с извънземните.

Така скептиците определят документите, които Мур цитира като доказателство, за фалшификати и таен отдел няма.

Илюминатите − някои теории казват, че те са потомци на хора и извънземна цивилизация на влечуги и че хибридните потомци сега са на върха на властта във всички страни по света.

Целите на Илюминати варират от световно господство до подготовка на Земята за колонизация на други планети.

Розуел и Зона-51

Основната версия за инцидента е падане на летяща чиния, засекретено от американското правителство и последвано от конфискуване на космическите отпадъци от военните.

Телата били транспортирани до базата на военновъздушните сили в Розуел. Според други те са били отнесени в Зона-51, в тайна военна база в Невада.

Сателитно изображение на Зона 51
Сателитно изображение на Зона 51

Твърди се, че всеки, осмелил се да разследва случая независимо, е бил посещаван от „мъже в черно“.

Официалната версия е, че в Розуел е паднал метеорологичен балон, част от секретни изпитания на военните и  че няма никакви извънземни.

Планетата Х

Има ли гигантска безименна планета в нашата слънчева система?В нашата слънчева система има десета планета  – тя е необичайна и следва път, който скоро ще я доближи до Земята.

Поддръжниците на теорията посочват нарастващия брой земетресения и климатични промени като доказателство за нейното приближаване.

Твърди се, че правителството скрива данните, за да не възникне паника сред населението. Астрономите твърдят, че няма доказателства за наличието на „Планета X“ и че ако тя съществуваше, щяхме да я видим и без телескоп. Но тази версия е толкова критикувана, че тя остава компрометирана.

Шпионският сателит USA 193

14 декември 2006 Ванденбергската  военновъздушна база изстрелва ракета носеща спътник, наречен USA 193.

Той е бил част от изследователска програма на Националната разузнавателна служба. Спътникът имал проблеми и в края на 2007 г. американските военновъздушни сили установили, че скоро  ще падне на Земята. През 2008 г. правителството на САЩ  свалило спътника с ракета.

През 2007 г. Китай разрушил друг метеорологичен спътник, обявявайки това за „изпитание“. Но „изпитанието“ е изложило на опасност други спътници летящи около Земята, заплашвайки да ги превърнат в космически боклук.

Спътникът бил свален на ниска орбита, което не е застрашавало други спътници. Може ли отговорът на САЩ да е бил насочен към Китай? Според някои − да.

Хипотезата за плоската земя

През 1956 г. Самюел Шелтън основава общество, което поддържа хипотезата за плоската Земя. Според него твърденията, че Земята е кръгла нямат сериозни доказателства.

Когато му показали направени от орбита снимки от Земята Шелтън казал, че снимките са фалшиви. През 1971 г. ръководството било прехвърлено на Чарлз Джонсън. Той ръководил обществото до смъртта си през 2001 г. след което то се разпаднало.

Лицето на Марс 

През 70-те години орбиталните апарати на сондите Викинг 1 и Викинг 2 предават на Земята осемнадесет снимки на Кидония. На една от тях се вижда нещо като лице.

Авторът и теоретикът на конспирацията Ричард Хоагланд заявяват, че извънземна цивилизация е колонизирала Марс и лицето потвърждава съществуването на извънземен град в сектора на Кидония.

Снимки от други спътници показват, че лицето е само проява на почвена ерозия. Според Хоагланд това се дължи на качеството на използваното  оборудване и на това, че космическата агенция редактира изображенията.

Американците не са кацали на Луната

Твърди се, че НАСА е инсценирала кацането на Луната, за да може хората да вярват, че президентът Кенеди е спазил обещанието си да кацнат на Луната преди 1970 г.

Доводите: на видеото с кацането на Луната не се виждат звездите в небето. НАСА твърди, че повърхността на Луната и костюмите на астронавтите са отразявали светлината и камерата е хванала тях, а не слабо блещукащите звезди. 

Американското знаме, забито в лунната почва, се развява, а при липса на въздух в космоса това би било невъзможно. НАСА твърди, че астронавтите са обърнали оста на знамето точно в този момент и това е причинило нагъване на плата.

Според НАСА има много доказателства за кацането на Луната − снимки, видеоклипове и свидетелства на десетки астронавти, проби от почвата и скалите. Теоретиците на конспирацията вярват, че всички те са  фалшификация и че „властите скриват истината“.

НП/2019

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.