Новини

Три мнения за коронавируса и трагедията, която изглежда неизбежена

Новият китайски коронавирус, наречен 2019-nKoV, породи много и всякакви страхове, предположения и дори прогнози.

Нека го разгледаме от някои позиции, които коренно се различават една от друга. Това ще позволи да се оцени повече или по-малко обективно, толкова ли е страшен дяволът, колкото го рисуваме?

Мнение за коронавируса на известен епидемиолог

Ерик Л. Фейгл-Динг, професор от Харвард е на мнение, че коронавирусът nKoV познат от 2019 г. е продукт на китайски учени.

Основният му репродуктивен ритъм достига 3,8 Ro, което съответства на термоядрена пандемия. Просто казано, в 75 процента от случаите този вирус ще зарази хората и ще се наложи спешна медицинска помощ.

Според американския професор до 4 февруари в Ухан вече ще има около 200 хиляди жители, заразени с вируса 2019-nKoV.

Освен това пандемията вече ще е избухнала в необятния Китай и цялото земното кълбо като. Такива ограничаващи фактори като намаляване на пътуванията до КНР, щателна проверка на пътниците, пристигащи от Китай, няма да бъдат толкова ефективни, колкото бихме искали.

Това е неконтролирана епидемия. СЗО съвсем скоро ще се наложи да обяви „Глобална спешна ситуация“.

Д-р Фейгл-Динг е сто процента сигурен, че това е вирус, „избягал“ от лабораторията на Ухан, което го прави много по-опасен от епидемиите, породени от природата.

Не е ясно на какво се основават ужасните му предположения, но трябва да се знае, че световноизвестният епидемиолог разбира ситуацията много по-добре от лекарите и дори пламенните теоретици на конспирацията.

Мнение за коронавируса на други американски учени

Но д-р Уилям Шафнер (William Schaffner) от Университета във Вандербилт (Тенеси, САЩ), който се смята за един от най-опитните специалисти по ваксини в Америка, заяви, че опасността от китайски коронавирус е твърде преувеличена.

Ако го сравните с „обикновения“ грип, който отнема повече от половин милион жители на нашата планета всяка година, тогава шумът в световната преса и интернет за това е изненадващ.

В резултат на местни войни или дори елементарен глад (например в Африка) десетки хиляди хора умират всекидневно по света като цяло, включително огромен брой деца.

Същото се случва с грипа, няма да изненадате никого и няма да направите сензация във вестника, но пандемията, която уж избяга от военна лаборатория, е истинска бомба за пресата.

Мнение за коронавируса и древните пророчества

Китайският коронавирус не беше пощаден от привържениците на приближаващия Апокалипсис. Те веднага извадиха от „прашните складове“ древния китайски ръкопис Tui bei tu, уж написан още през VII век, а дори и много по-рано поредната новина.

Това са 60 рисунки с обяснения под формата на стихове. Тълкуванията са много символични, мъгливи и многовариантни. Това произведение е нещо като четиристишията на Нострадамус, които стават разбираеми само след вече завършено събитие.

В случая се счета, че 55 снимки на стихотворения са се сбъднали, защото описаните в тях събития са факт. Като например предсказанията за идването на комунистите на власт в Небесната империя.

В случая преводачите се интересуват от останалите „карти“, в 56 от тях (виж по-долу) са изобразени двама войници, олицетворяващи два континента.

Между тях е океанът, в който рибата се разнася (това е флотът). Птиците се бият в небето (самолети).

Поемата към тази снимка уж обяснява, че сблъсъкът в случая не зависи от войниците, това е война на технологии от Изток и Запад, където има гъба отгоре и огън отдолу.

Тоест, неизбежна е световна атомна война, която очевидно ще извърви дълъг път, но няма да унищожи света.

От тази гледна точка китайският коронавирус, който изплаши всички, не може да бъде глобална катастрофа.

Песимистичните журналисти, теоретиците на конспирацията и дори уфолозите се включиха в надпреварата за създаване на катастрофични теории.


Бихме искал да завършим тази статия с оптимистична бележка: Тъй като останалите четири карти на ръкописа на Tui bei tu предполагаемо обещават на нашата цивилизация обединението на Изтока и Запада под общо духовно ръководство, мир и просперитет на цялата планета.

С изключение на последната карта на номер 60, която показва някаква намеса отвън, неблагоприятна за човечеството.

Но това очевидно няма да е скоро. И изобщо ще бъде ли? ..