Тайни и загадки

Царят на подземния свят ще донесе унищожението на Земята

Наскоро НАСА отново реши

да гъделичка нервите на земните жители и актуализира прогнозата относно вероятността от сблъсък на астероида Бену със Земята, който може да се случи през следващите 300 години.

Американската космическа агенция, която следи Бену от откриването му през 1999 г., преразгледа прогнозата въз основа на нови данни.

Според новите изчисления

вероятността е 1 на 1750, което е малко по-високо от това, което учените смятаха по-рано.

От Харвардския университет обаче са убедени, че чудовищна катастрофа с последващото масово изчезване на земляните не е възможна.

В същото време изследователите успокояват, че НАСА планира да стартира необичайна изследователска мисия през ноември 2021 г., която ще определи дали въздействието на космически кораб върху астероида ще помогне да се промени траекторията му. Това разбира се в случай, че възникне необходимост.

Учените от Харвардския университет

Лукас Б. Джансън и Морган Аустърн казват, че шансовете на Бену да удари Земята са приблизително сравними с хвърлянето на монета 11 пъти и всеки път ударите ези.

Бену е околоземен астероид, открит като част от проект за търсене на линейни астероиди.

Той е получил името

си в чест на птицата Бену, която символизира възкресението на Озирис – царя на подземния свят в древноегипетската митология.

Астероидът веднага влезе в списъка на потенциално опасните астероиди за Земята. Чуждестранните медии го нарекоха „астероидът на Страшния съд“.

НП/2021