Турция с ултиматум към ЕС

Турция продължава да настоява за визова либерализация с Европейския съюз и след провеждането на референдума за конституционните промени Анкара ще направи „финално“ предложение Брюксел за безвизовия режим на пътуване. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

„Ще направим нашето финално предложение към ЕС след 16 април. Тогава ще решим как ще действаме и ще направим нашето решение публично. Трябва да получим безвизов режим. Това е част от последното споразумение за мигрантите, което подписахме“, подчерта Чавушоглу.

Съгласно въпросното споразумение от март 2016 година турската страна пое ангажимента да прибира незаконно проникналите от нейна територия мигранти в ЕС (главно в Гърция), а ЕС да предостави финансова помощ, да премахне визите за турските граждани и да ускори преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

Анкара неведнъж поставяше ултиматуми за сроковете на тези договорености, но досега не прибягваше до тях.

НП/ Агенция Крос

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.