Новини

Учени: На Уран има солена вода

Учените, ръководени от Бенджамин Вайс, планетарен учен от Масачузетския технологичен институт вярва, че луните на Уран имат солена вода, което означава, че там може да има живот.

Това са заключенията, до които са стигнали астрономите, изследващи Слънчевата система с помощта на мощни телескопи, а също и благодарение на данните, получени от космическия кораб Voyager-2.

27 спътника се въртят около Уран,

но повечето от изследователите се интересуват само от няколко от тях: Ариел, Титан, Оберон, Миранда и Умбриел.

В процеса на изучаване на изображения, направени през 1986 г. от космическия кораб „Вояджър 2“, изследователите установиха, че всички тези пет спътника са съставени от равни части лед и скали и са забележими с големи кратери. Това предполага, че има вода в недрата на небесните обекти.

Екипът от учени вярва, че гореспоменатите сателити съдържат солена вода, която може да е дом на живи организми.

Напълно възможно е,

признават учените, че тези организми могат да се различават от сухоземните форми на живот.

Учените са планирали първата безпилотна мисия до планетата Уран през 2042 година. Това ще позволи на учените да получат повече информация за планетата и нейните спътници.

Дори и най-мощните телескопи

не позволяват еднозначен отговор на въпроса за наличието на извънземен живот и учените могат да изложат само различни хипотези.

Изпращането на изследователски сонди до Уран би било най-добрият начин да се получи отговор на този въпрос. Както се казва, по-добре е да видите веднъж отблизо, отколкото сто пъти .. опитвайки се да видите през телескоп.

НП/2021