Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Учени обърнаха потока на времето в невероятно проучване

Учени успяха да обърнат потока на времето в ново невероятно проучване с помощта на квантов компютър.

Откритието изцяло противоречи на законите на физиката, според които времето е праволинейно и може да се движи само в една посока.

Квантовият компютър може да бъде считан за машина на времето. Той може да промени представите и знанията ни за втория закон на термодинамиката.

Той гласи, че изолирана система или остава статична или се развива към състояние на хаос, или ентропия, отколкото на ред.

Пътуване във времето?

Гордей Лесовик, квантов физик от Московския институт по физика и технологии и ръководител на новото проучване, описва как екипът му нарушил законите на физиката.

Те върнали квантов компютър към минало негово състояние. И то не само веднъж. Те имали 85% успеваемост при опитите.

Един начин нагледно да си представим експеримента е чрез билярдни топки.

Когато играта започне и бялата удари триъгълника от 15 цветни топки те се разпръсват хаотични и не се връщат към състоянието на подреден триъгълник.

Това, което руския екип постигнал е да върне два кюбита – единица за квантова информация, в квантовия компютър, обратно към миналото им състояние, след като вече настъпил хаос и дисперсия.

На практика всеки наблюдавал обрата на състоянието на квантовите битове, наблюдавал връщане във времето.

Лесовик заяви: „Изкуствено създадохме състояние, което се развива в посока обратна на тази, в която върви стрелата на времето от втория закон на динамиката.“

Но при опити с три кюбита квантовия компютър има успеваемост под 50%. Машината можела да се върне към състоянието, в което била само преди части от секундата.

Според Лесовик алгоритъм, който са създали може да бъде подобрен и да бъде използван за усъвършенстването на квантовите компютри в бъдеще.

express.co.uk

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.