Учени откриха изгубената армия на Килон. Каква е съдбата й?

Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е и първият известен шампион на Олимпийски игри, се опитва да завладее Атина и да установи еднолично управление върху града.

Според писанията на историците Тукидит и Херодот той е предвождал армия свои последователи, с които е влязъл в града и е обсадил Акропола. Въпреки това обаче неговите сили са били победени, а самият Килон е успял да избяга.

Хилядолетия по-късно група археолози смятат, че са открили останките от армията на му в масов гроб в Палео Фалиро на 6 км южно от Атина. Намерените там 80 скелета на мъже, говорят, че те са били млади и добре хранени. Гробът е безимен, а телата са положени в три редици. Ръцете на всички са били вързани с железни вериги, а последните 52-ма души са с вдигнати над главите си ръце.

По думите на ръководителката на изкопните работи Стела Крисулаки на мястото е била открита керамика, която е посочвала, че мъжете са били убити от удар по главата. Това според учените е „Политическа екзекуция”, която датира от 675-650 г. пр. Хр. За да установят как са живели и загинали хората, чиито скелети са открити, археолозите ще приложат криминологични изследвания като профилиране на ДНК. Използвани са и редица тестове като геномни и изотопни анализи.

По този начин изследователите ще могат да разберат на колко години са били мъжете. Имали ли са връзки помежду си? Откъде идват, в какво здравословно състояние са били и къде са се намирали в социалната стълбица?

Масовият гроб е открит за първи път през пролетта на миналата година. Той е част от една от най-големите открити подземни обекта в Гърция. Макар и самото историческо място да е известно от поне столетие мащабното изравяне на комплекса започна през 2012 г. Тогава археолози откриват голяма гробница, съдържаща над 1500 скелета, датиращи от периода между 8 и 5 век пр. Хр. Поне сто от тях са имали следи от насилствена смърт.

Очаква се най-малко десет от откритите 80 скелета да бъдат изпратени в лаборатория по-късно тази година. Останалите ще станат част от открита експозиция на мястото, където са открити.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.