Новини

Учени откриха изцяло нова структура на златото

При екстремни условия златото пренарежда своите атоми и образува непозната досега структура. Когато златото било подложено на налягане, подобно на това в центъра на Земята, то стана още по-странно.

Откритието идва от ново проучване, в което изследователи от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) и Научния институт в Карнеги, практикували алхимия от 21 век.

Те използвали високоенергиен лазер, нагрели златото до екстремни температури и го компресирали до налягания, по-високи от тези, намиращи се в центъра на Земята.

Експериментът

Учените поставили малко парче пластмаса пред къс злато и след това, изстреляли високоенергиен лазер през пластмасата.

„Това причинява експлозия, която изпраща пластмасата в една посока и ударни вълни в обратна посока.“

водещ автор Ричард Бригс, докторантура в LLNL

Тези шокови вълни ударили златото и го накарали да се компресира и загрее изключително бързо, в рамките на наносекунди.

След това облъчили златото посредством рентгенови лъчи и уловили, къде точно рентгеновите лъчи отскочили, за да може да се формира новата структура.

„За първи път успяваме да достигнем такива условия на толкова високо налягане и токова висока температура, и да ги наблюдаваме едновременно с помощта на рентгенови лъчи.“

Ричард Бригс

Обикновено златото образува кристална структура, която учените наричат лицево центриран кубик (fcc).

„Представете си куб като матрица. Атомите ще са на всеки ъгъл и от всяка страна. Повечето проведени експерименти върху злато, включват бавното му компресирането на стайна температура.“

Ричард Бригс

Образуване на нова структура

Когато Бригс и неговият екип правят бързо компресиране на златото при високи температури, то образува така наречената кубична структура, ориентирана към тялото (bcc).

„Тази по-отворена структура формира атомите в пространството по не толкова ефективен начин. Това означава, че златото не предпочита да бъде в тази форма.“

Ричард Бригс

Откритието, че златото може да образува нова структура, може да промени начина, по който учените използват елемента като еталон в експериментите с високо налягане.

Екипът установи, че структурата на златото започва да се променя от fcc към bcc при около 220 гигапаскали (GPa). Това означава, че е 2,2 милиона пъти по-голямо от атмосферното налягане на нашата планета, посочват изследователите в изявление.

Когато изследователите компресирали златото до над 250 GPa до налягане, подобно на това, намиращо се в центъра на Земята (около 330 GPa), то се стопило.

Източник: Live Science