Новини

Учени разкриха кой може да ни наблюдава от дълбините на космоса

Астрономите са намерили „идеално място“

недалеч от Земята, от което представители на други цивилизации могат да наблюдават нашата планета.

В работата си американският физик Джеймс Бенфорд е направил много смело предположение, че някои „наблюдатели“ следят нашата планета отвън в продължение на милиони години.

Изглежда като сценарий за научно фантастичен филм, но за разлика от много други теоретици на конспирацията, работата на Бенфорд разчита на концепции, които програмата SETI е разработвала през годините.

Още през 1960 г. радиофизикът от Станфорд

Роналд Брейсуел е пионер на идеята, че „висшите галактически общности“ могат да разпръснат автономни междузвездни сонди в цялото пространство като „хипотетични пипала“.

Те позволяват да се наблюдават, контролират и евентуално дори комуникират с други форми на живот, включително на Земята.

„Сонда, разположена близо до нашата планета, може да изчака, докато нашата цивилизация развие технологията, която може да я намери. След това създателите му ще се свържат и може дори да могат да общуват с човечеството в реално време “, обяснява Бенфорд.

По едно време тази концепция

придобива голяма популярност и дори е заимствана от писателите на научната фантастика (нейната творческа преработка е в основата на картината „2001: Космическа одисея“).

Досега обаче учените нямат реални доказателства за съществуването на такива системи за проследяване.

Бенфорд, от друга страна, анализира и предлага идеалното място за такава „сонда“ за поставяне на наблюдателен пункт.

В своята работа той отбелязва,

че би било изключително удобно за такива дълготрайни цели да се проследява от специален тип близки до Земята скални обекти, които астрономите наричат ​​„коорбитални“.

Както подсказва името, тези квазисателити на Земята правят орбитални „бримки“ около Слънцето, подобни на собствената орбита на планетата.

Това се случва в непосредствена близост до Земята, тъй като всички подобни обекти са гравитационно свързани с нея.

Към днешна дата астрономите са успели да намерят само няколко от тези обекти. Най-близкият до Земята, известен като 2016 HO3, е малък астероид, който НАСА описва като „постоянен спътник на Земята“.

Както може би се досещате,

неуловимите, малки и въпреки това постоянни спътници на нашата планета са чудесно място, в което би могъл да се скрие разузнавателен дрон.

Физикът твърди, че те трябва да бъдат изследвани за електромагнитно излъчване и посетени с помощта на земни сонди, тъй като е относително близо до тях.

Разбира се, освен търсене на извънземни, подобни проекти имат значителна научна стойност.

Мечтите на Бенфорд вероятно

ще се сбъднат скоро: не толкова отдавна Китай вече обяви плановете си да започне амбициозна мисия с продължителност 10 години.

Наред с други неща, това ще включва посещение на 2016 HO3 и събиране на проби от съставляващата го скала – чудесен начин да се убедите сами дали върху него има следи от извънземна дейност.

изт.