Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

УЧЕНИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА РАЗКРИЛИ ТАЙНАТА на спартанската сила

Спартанците са най-свирепите и велики бойци в древна Гърция. Те са необичаен за времето си народ, а за физическата им подготовка и дисциплина се носят легенди.

В културата на спартанците се цени характера, достойнството и заслугата към народа.

Те нямат добро отношение към топлите или горещи бани и вярват, че това отслабва силата и отнема от мъжествеността им.

Оттук произлиза и термина „спартански душ“. Това на практика е ледено студен душ, който заздравява ума и тялото.

Легендата за спартанската сила

Изследователи от „Johns Hopkins University“ казват, че спартанците се потапяли в ледена вода, за да повишат жизнеността на телата си и да призоват неукротимия си дух.

Студеният душ определено не е сред средствата за отпускане на съвременните хора, а напротив. Всичко, което ни създава дискомфорт, ни плаши.

Концепцията за студения душ не е нищо ново. Документиран е при цивилизациите на римляните, египтяните и гърците. Известно още е, че са използвали есенциални масла, практика, запазила се и в наши дни.

Полезна ли е студената вода за здравето?

Студеният душ допринася за доброто ни физическо състояние, като подпомага следните процеси:

По-добра циркулация – допирът на студената вода кара тялото да изпадне в първоначален студен шок.

Дишането се учестява, а пулсът- повишава. Кръвта се изпомпва към жизнените органи, за да ги поддържа в нормална температура.

Засилване на имунната система – проучване показва, че студената вода увеличава броя на червените и белите  кръвни телца и тромбоцитите.

Това заключение е направено след изследване с 15 доброволци, които преплуват 150 метра в едва 6-градусова вода.

Повече настроение и жизненост

Подобрява настроението, намалява стреса и облекчава състояние на депресия

Подобрява състоянието на косата и кожата – доказано е, че топлата или гореща вода изсушават кожата, за разлика от студената

Подобрява мисловния процес – ако  вземате студени душове сутрин, означава, че не се страхувате да излезете от зоната си на комфорт. Подобно мислене и начин на живот само могат да ви бъдат от полза.

the360manproject.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.