Видео

УЧЕНИТЕ НЯМАТ ОБЯСНЕНИЕ ЗА ТОВА удивително дърво

Pycnandra acuminata представлява рядко дърво от семейство сапотови, което расте в стремително изчезващите дъждовни гори на Нова Каледония, разположена на острови в Тихия океан.

Отвъд пределите на тези острови необичайното дърво се среща още по-рядко. Pycnandra acuminata има уникалната способност да извлича от земята никел и да го натрупва в себе си.

Яркият синьо-зелен сок Pycnandra acuminata съдържа около 25 процента от ценния за съвременната промишленост метал.

За обикновените дървета и растения тежките метали са опасни, но Pycnandra acuminata е еволюирало.

То расте на почва с токсично високо съдържание на никел, не само да оцелява, но даже и да се „храни“ с никел.

Удивителното дърво буквално изсмуква това вещество от земята, събирайки го в своя ствол, клонки, листа и семена.

За нещастие, интензивното изсичане на горите в Нова Каледония е поставила Pycnandra acuminata под заплаха от изчезване преди учените да открият удивителните свойства на това уникално растение.

От 1970-те години насам учените открили на островите само около 65 такива дървета. Според специалистите в Нова Каледония може да има значително повече от тях.

Предполага се, че растението е еволюирало в течение на милиони години. Учените не могат да обяснят защо.

Изтъква се хипотезата, че дървото е придобило имунитет към никела и е започнало да го натрупва в себе си, за да се защитава по такъв начин от насекоми, болестотворни гъбички и бактерии.

Друга любопитна теория гласи, че Pycnandra acuminata е истински алтруист, който очиства почвата в гората за другите растения.

Bренското правителство няма намерение да спира тук изсичането на горите и Pycnandra acuminata могат да бъдат напълно унищожени от дървосекачите още в близките години.