България

Удължават мерките с още 15 дни. Бъдете внимателни

Премиерът обяви на брифинг след заседание с Националния оперативен щаб, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 15 дни, тоест до края на юни.

Тя трябваше да изтече на 15 юни, но по-късно днес здравният министър ще издаде нова заповед за продължаването заради новите големи огнища на коронавируса, които се разгорява в Доспат, Сърница и други.

Министърът ще даде разяснения какви ще са мерките, но като цяло мерките ще продължат да бъдат такива, каквито са в момента. Маските остават задължителни в градския транспорт, но на закрито ще са само препоръчителни.

А театрите и кината ще могат да заработят от 15 юни на 50%

„Старческите домове да се гледат най-внимателно, да се тестват хората, да се охраняват, като най-рискови“, препоръча Премиера.

„Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата.

Така трябва да продължи – с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава.

Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали. Затова – дисциплина, дистанция, дезинфекция трябва да се спазват“, подчерта той.

Премиерът успокои гражданите, че нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент. По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва

„Ако успеем като нация да го устоим това, ще сме за можем за пример. Не ми се иска да си мисля за варианти, в които ще минем в състояние на държавата, в което болниците да не могат да приемат пациенти, заради това го правим“, каза още Министър-Председателят, като за пореден път изтъкна, че имаме най-разхлабените мерки.