Тайни и загадки

Удивителният портал на Слънцето, които води към други светове

Перу има богата и мистериозна история. Инките са изградили големи, загадъчни структури като Мачу Пикчу, разположени извън Куско.

Изумителни забележителности са и „Тамбомакай“. Сграда, кацнала върху свещен естествен извор и крепостта на инките в Саксайуаман. До нея води тесен криволичещ черен път.

Построена е от огромни варовикови, андезитни и диоритни каменни блокове, най-големият от които е 361 тона. Не е известно как са транспортирани от кариерата отстояща на около 8 километра.

Удивителният храм на Слънцето,

Кориканча (Златният храм) е посветен на слънцето Инти и украсен със злато.

Той е бил един от най-важните в цялата империя. Инките използвали големи камъни за стените, златна украса и предмети.

Мумифицираните тела на починалите царе също са поставени вътре и почетени с кралски дрехи, накити и златни ритуални предмети.

Други важни артефакти са били златните статуи на животни, божества и обожествени предци. Сред свещените артефакти е и слънчев диск от чисто злато.

Според легендата този диск

е ключът към свещения портал, наречен „Вратата на боговете“. Първият свещеник-цар на инките Араму Муру занесъл този златен диск в древен духовен град, в който жителите можели да общуват с боговете.

Множество легенди по света гласят, че древните са били в контакт с богове.

Според легендата, Араму Муру тръгнал към този свещен град (който археолозите не са открили), разположен вероятно близо до езерото Титикака. Приближил се до гигантска врата, изрязана на изкуствено изравнен планински склон.

В центъра на тази каменна вдлъбнатина имало кухина, в която поставил слънчевия диск.

Каменната врата блеснала и Араму преминал през портала

Никой не го е виждал оттогава и вратата никога вече не се е променяла.

Каменната врата на боговете е висока е 7 метра, а малката кръгла вдлъбнатина в средата, където Араму Муру е поставил слънчевия диск, е на около 2 метра от земята.

Никой не знае кой я е построил, кога, или с каква цел, но легендите твърдят, че боговете живеят в различно измерение и че именно тя е входа към тази реалия.

Предполага се, че героите на инките са минали през портала и са постигнали безсмъртие. Твърди се, че входната врата е била отворена със специален диск (вероятно същият, който някога е бил в Кориканча).

Вратата на боговете е символ на неизвестното и продължава да кара хората да обмислят възможности свързани със съществуването на други светове.

Независимо колко мистериозни могат да бъдат легендите и разказите, в тях е вградена някаква истина, която очаква да бъде разкрита.