Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Укриване на сексуално насилие и заплаха за живота в името на какво?

Виртуалният домашен асистент на Амазон, Алекса, слуша и записва всяка ваша дума. Зловещо и дори опасно. Но никой не прави нищо и всички са вцепенени от наглостта на корпорацията.

Уеб гигантът призна, че записите, включително и най-интимните ни моменти, биват анализирани от работниците на Амазон.

В следващите редове може да прочетете факти, които погнусяват със своята безочливост.

Въпреки че технологията за сега не е много нашумяла в България, е само въпрос на време преди тя да стане неделима част от домовете на хиляди европейци.

Служителите на Амазон преслушват личните записи, направени от Алекса, за да подобрят способността на домашния асистент да разбира човешката реч.

Компанията призна на клиентите си, че хиляди записи биват анализирани от персонала, преди да бъдат вкарани обратно в софтуера.

И скандала избухна с пълна сила. Но с големи усилия от страна на Амозон и кризисен PR се потулват потресаващи факти за подслушванията.

Сред някои от най-зловещите записи, които служителите са прослушвали, е имало дете, което вика за помощ…

Прослушвани са в реално време случаи на предполагаемо сексуално насилие и побойща.

Разкритията отново повдигат етични въпроси за бъдещето на технологиите с изкуствен интелект, за събирането на лична информация и по какъв начин бива използвана тя.

Никъде в дългия текст на правилата и условията не се споменава, че биват използвани лични записи, за „подобрението“ на услугата.

Мнозина смята, че Apple и Google процедират по същия протокол относно наблюдението и подслушването на съдържанието, събирано от виртуалните асистенти Siri и Google Assistant.

Екипите, прослушващи записите, използват скрит чат, за да споделят файлове, когато имат нужда от помощ да дешифрират някоя неразбираема дума.

Пред Bloomberg, Амазон заяви, че „има специални процедури, които служителите следват, ако попаднат на смущаващ запис на насилие или неща от този род.“

Но двама от служителите на компанията твърдят, че след като поискали съвет за един такъв случай, им било казано, че „не е работа на Амазон да се намесва.“

В изявлението си , Амазон допълни:

„Имаме стриктни правила и политика за нулева толерантност за злоупотреба с информацията. Служителите нямат директен достъп до информация, с която да бъдат идентифицирани хората в записите.“

Защо хората са обезпокоени от уреда на Амазон?

Има редица съобщени случаи, при които устройството се включва, без да му е дадена команда. Това означава, че то винаги слуша.

Милиони хора не са склонни да поставят Алекса в дома си, от страх, че тя ще записва техните разговори.

Има и случаи, при които уреда започва да говори, без да е включен и дори издава звук, наподобяващ зловещ смях.

Устройството има изключително сложна и ефективна технология на микрофоните, като те могат да чуят говора ви дори да има силни странични звуци.

Къде е границата според вас? Бихте ли взели едно от тези устройства за вашия дом?

dailymail

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.