Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Уникални кадри на Сфинкса показват как е изглеждало загадъчното лице преди реконструкцията

Най-старият кадър на Сфинкса в Гиза, съхранен до днес, е заснет през 1897г. Древните разкази и текстове сочат, че съществуват скрити камери, кухини и тунели, разположени под Сфинкса, които са били прикрити по време на многобройните възстановителни работи през годините.

Големият Сфинкс в Гиза без съмнение е една от най-прекрасните древни структури на повърхността на планетата. Тя е и една от най-загадъчните. Историята на монумента интригува археолози, историци и туристи години наред. Легендите са смесица от митология, мистериозен произход и връзки, които водят към свят, отвъд нашия собствен.

И до днес нито един експерт не може да каже със сигурност кой е построил Сфинкса в Гиза. Съвременните археолози продължават да обсъждат кой е издълбал Големият сфинкс, как го е издълбал и каква е била целта му.

Структурата се превърна в емблема на Египет, често се появява на марки, монети, както и на официални документи. В гръцката митология, Сфинксът е представен като чудовище с глава на жена, тяло на лъв и крила на орел.

Въпреки че днес има безброй изображения на Сфинкса, старите снимки са рядкост. Можете да видите кадри, които са заснети през 1897г. и се считат за най-старото видео на Сфинкса.

Продължителността е само 41 секунди, но показва как изглежда Големият сфинкс преди да се състои основната му реставрация.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.