България

УРОКА НА СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗМЕЖДУ ПРОРОЦИТЕ

Ивановден е един от най-празнуваните имени дни в България, защото много хора носят това име или някое от производните му. От християнска гледна точка, денят също е силно тачен, защото Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител.

Той е кръстил Христос в реките на река Йордан и с това е позволил на месията да изпълни съдбата си. Самото име Йоан значи „Благодат Божия“, „Бог е милостив“.

Най-големият измежду пророците

Светият Предтеча е човекът, когото Христос прославил повече от всички други човеци: „Между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоана Кръстителя“ (Лука 7:28).

Той е най-големият измежду пророците не по възраст, тъй като е живял едва тридесет години, а по благодат и слава, бидейки удостоен не само да види, но и да кръсти очаквания Месия.

Непосредствено след тези слова Христос обаче отбелязва, че и по-малкият в царството Божие е по-голям от св. Йоан Предтеча (Лука 7:28). Според тълкуванията, той е изрекъл това, за да предпази народа да не се увлече в свойствени нему преувеличения, вследствие на които да постави Йоан над Христа.

Кой е Йоан Кръстител?

Св. Йоан Предтеча се е родил от Елисавета, която страдала от безплодие, в отговор на нейните молитви. Още нероден той се е изпълнил с благодатта на Светия Дух и е проиграл в утробата, когато майка му видяла Пресветата Богородица и чула поздрав от нея. Името му също било подсказано свише.

Аскетическото въздържание, към което се придържал, е изумявало мнозина от съвременниците му– те не са разбирали неговия ангелоподобен начин на живот. Засрамвал всички със своя пост и това му дава правото да каже:
„…рожби ехиднини! Кой ви подсказа да бягате от бъдещия гняв? Сторете, прочее, плод достоен за покаяние.“

Урока на Йоан Кръстител

Предтечата е подготвял хората да приемат Христа. Неговата проповед е била проповед на покаянието. Словата му са били изпълнени с мъжество и сила. Той не е изпитвал нито страх, нито колебание да се противопоставя на властимащите на времето.

Отказал да живее в града и се оттеглил в пустинята. Там окончателно и свръхотдадено Йоан се слял с аскетичния живот. Не се е хранил с обичайната храна, а със скакалци, връхчетата на ядивни растения и див мед.

Всички събития в своя живот – било то приятни, или пък болезнени – Предтечата е приемал като дар от Бога, тъй като нищо не се случва без Неговата воля.

Упованието в любовта и в свещения промисъл на Бога са най-непоклатимата опора дори при съприкосновение с крайно тежки неудачи. Това е най-добрият урок, който можем да приемем днес.

NP/2019