Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

УРОЦИ ПО ДЪЛГОЛЕТИЕ ОТ ИДЕОЛОГА НА БАВНОТО ЖИВЕЕНЕ

Карл Оноре е автор на доктрината за бавно хранене и бавно жевеене (slow living), която вече близо 15 години трупа верни последователи.

След излизането на книгата „Възхвала на бавността“ неговите идеи се превръщат в евангелие на новото световно движение, което проповядва излизане от забързания, свистящ ритъм на модерния живот.

Бавно живеене

Кръстникът на бавното движение (Slow Movement) следва принципите от книгите си ежедневно. Една от тях обръща внимание на детството, което вече също е превърнато в надпревара. В следващата разсъждава над бавното вземане на решения за сметка на рекламираните скоростни методи.

Темата, която в момента занимава канадския журналист изглежда е старостта. Бавното остаряване. Щастливото остаряване. Преминал своята 50-годишнина, Карл Оноре има какво да ни каже по въпроса.

Според него на 80 години човек все още може да прави страхотен секс, на 90 да създава телевизионни предавания, а на 100 да участва в маратон.

Дали ще постигнем тези резултати, следвайки 12-е стъпки на Оноре за щастливо остаряване – бъдещите маратони ще покажат. Но всяка точка звучи достатъчно логично, за да се доверим спокойно на изследователя на бавното живеене.

1

Ако смятате себе си за стар човек – вие ще станете стар човек. Медиите ще ви говорят за деменция и самота, но можете и да ги игнорирте. Концентрирайте се върху покорените върхове.

2

Излезте от зоната си на комфорт. Откажете се да бъдете, каквото се очаква. Не спирайте да експериментирате. Не се съобразявайте с очакванията на обществото или стереотипите за вашата възраст.

3

Опитайте се да останете здрави. Хранете се добре и правете упражнения – това е в полза и на мозъка, и на тялото. Под спорт не трябва да разбираме хокей на лед, а бързо ходене, например.

4

Търсете положителните примери. Като Микеланджело, живял до преклонната за 16-и век възраст от 88 години. Прекарал е последните 20 от тях, проектирайки и контролирайки изграждането на базиликата Свети Петър в Рим.

5

Постарайте се да станете човека, който винаги сте искали да бъдете. След 60 свободата е повече, отколкото по време на приеманата за активна възраст. От нас зависи как ще боравим с нея.

6

Не общувайте само с хора на вашата възраст. Контактите между различните поколения са сложни, но при успех – ползите са и за нас самите, и за обществото.

7

Бъдете готови да се откажете от нещата, които не вървят. Проблематично приятелство? Забравете го. Времето пред нас намалява, затова нека всяка минута си струва.

8

Стареенето трябва да бъде процес на отваряне, а не на затваряне на врати. Ще загубим някои неща – скорост, издръжливост, малко умствена бързина – но в много други отношения ще спечелим. Уважение, респект и грижа, например – нима някога сме търсили друго?

9

Честността е най-добрата политика. Не се опитвайте да се преструвате, че не сте на 75 или 85 години, ако всъщност сте на повече. Веднага щом започнем да лъжем за нашата възраст, даваме на числото огромна власт, каквато то не заслужава.

10

Обществото ни казва, че секса, любовта и романтиката принадлежат на младите хора, но това не е вярно. Много възрастни мъже и жени продължават да изпитват радостта от тях. Вие от кои искате да бъдете?

11

Игнорирайте хората, които казват, че „не може да научиш старо куче на нови номера”. Може. Схващането, че креативността отслабва с възрастта няма никаква научна обосновка – поредният стереотип за заличаване.

12

Не се преструвайте, че смъртта не съществува. Приемете я. Тя е реална и ще ни сполети, просто не сега, още не. Когато усещаме, че времето изтича, то става още по-ценно. Това е едно от съкровищата на старостта.

The Guardian

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.