Новини

Ужасяваща катастрофа отне живота на десетки млади, стари и деца

Най-малко 45 души загинаха,

след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала „Струма“.

Трагичният инцидент е станал край село Боснек около 2.00 часа тази нощ. Сред загиналите са 12 деца.

Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. 

Общо 53 души са били в автобуса,

който е пътувал от Истанбул. Оцелелите в катастрофата са 7. Те са откарани в „Пирогов“. По първоначална информация състоянието им е стабилно.

Жертвите са граждани на Северна Македония. Сред тях има и деца. Автобусът е влязъл в страната през граничен пункт „Капитан Андреево“. 

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев, който се очаква да пристигне в страната ни.

„Това е голяма трагедия. Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев.

Седемте оцелели от катастрофата

момиче на 17 години и шестима възрастни, са настанени в „Пирогов”. Шестима от тях са в Клиниката по изгаряния, а седмият – в травматологията.

Животът им е вън от опасност. Медицинските екипи все още им правят нужните изследвания.

Всички те са граждани на Република Северна Македония. В болницата дойдоха представители на македонското посолство. 

Над 50 метра мантинела е скъсал автобусът,

обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. Причините за трагедията по думите му могат да бъдат много – от мокрото трасе, до невнимание или заспиване на шофьора.

„На това трасе често стават инциденти. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, обясни още Владимиров.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки.

Обходният маршрут е: 

пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6  до пътен възел „Даскалово“.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма” е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба.

Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

изт.