България

В БЪЛГАРИЯ БЕ НАМЕРЕН ПЪРВИЯ В СВЕТА ЗЛАТЕН КРЪСТ

Археолози обявиха изключително откритие. Те намерили златен кръст, за който се смята, че съдържа останки от Светия кръст на Христос.

Това станало в средновековната столица на България. Смята се, че златният кръст е единственият по рода си в цял свят.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Археологът Константин Тотев е ръководител на екип от експерти, които изследвали крепостта Трапезица във Велико Търново. Това пише световното издание за археология Ancient Origins в своя статия от този месец.

Непозната българска църква

Българските археолози наскоро намериха до сега непозната църква. Те смятат, че тя била личен параклис на български благородник.

Църквата е 23-та поредна православна църка, намерена в Търново и датира от 13-ти век. Тя има изключително запазена олтарна маса, както и малък некропол в подземието ѝ.

Според „Christian Today“, кръстът бил закопан до колона на олтара на църквата, която била изписана с молитви на старобългарски.

Откритието може да даде по-добра представа на археолозите за средновековната Втора Българска държава и отношенията ѝ с Византийската империя.

Средновековния златен кръст

Богато украсения кръст е добре запазен и фактът, че е златен е това, което го прави уникален. Нормално за онова време било кръстовете да се правят от бронз или сребро.

Според археолозите кръстът бил направен чрез техника на изработка, типична за Византийската империя.

Според Тотев артефактът е единствения златен кръст енколпион намиран в света за сега. Той смята и екипът му смятат, че е че в него се съдържа част от Светия кръст на Христос.

Археологът казва, че привидно кръстът е бил отварян и преди и за това ще е трудно да се установи дали съдържащите се в него реликви за истински.

Тази находка може да ни покаже богатството и величието на Втората Българска държава. Очаква се да бъдат намерени още уникални вещи и артефакти с изучаването на средновековния град.

НП/2018