Съзнание

В Германия се очаква нова коалиция

Изборите за германския бундестаг приключиха. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Общо 33 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – 20,5 % от избирателите.

Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила в Германия стана „Алтернатива за Германия“ на Фрауке Петри, получила 12,6% от гласовете.

Победата на Ангела Меркел на изборите, исторически най-ниският резултат на социалдемократите и влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила станаха основни теми за печата в страната, Европа и света.

„Граници на нормалността на Меркел“, пише на първа страница на националния ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Цената, която сега трябва да плати Меркел“, е коментарът на Die Welt. „Всичко е преброено: загуба за Съюза и ГСДП“, сочи Der Tagesspiegel. „Отново с госпожата“, гласи заглавието на Die Zeit. „Първа опозиция – ГСДП са в свободно падане“, обръща внимание на лошото представяне на социалдемократите Der Spiegel. „Голямата коалиция се срива – Меркел е изправена пред трудни преговори по коалицията“, смята на свой ред Stern.

Германските избори са важна тема и във френския печат. Le Figaro отбелязва „Горчива победа за Ангела Меркел“. „Меркел спечели поражение“, сочи Liberation като заглавие. Le Parisien отбелязва, че „Победоносна, Меркел се надяваше на по-добър резултат“. „Ангела Меркел е осъдена на ямайската коалиция“, сочи австрийския Die Presse. „Сриване – Меркел печели – с тежки загуби, третата най-голяма сила е „Алтернатива за Германия“, сочи Kleine Zeitung.

И от другата страна на Ла Манша германските избори предизвикаха коментари.

„Ангела Меркел печели четвърти мандат, но появата на „Алтернатива за Германия“ предизвиква протести“, сочи The Daily Telegraph. И The Independent отбелязва, че „Меркел печели четвърти мандат, но крайнодясната АзГ надминава всички очаквания“.

The Guardian сочи, че тя е изправена пред „Мрачен избор – коалиция или правителство на малцинството“. „Политическо земетресение в Германия“, тръби унгарският ежедневник Nepszava, докато Magyar Nemzet задава въпроса „Дали идва политическа промяна в Германия?“. Magyar Nemzet от своя страна отбелязва в заглавието си, че „Меркел постигна стратегическата си цел – да не е възможна нова голяма коалиция“.

„Ангела Меркел създава история, но така прави и крайната десница“, пише на първата страница на New York Times . „Меркел на път към нов мандат в Германия, но крайната десница и разваля празнуването“, коментира Washington Post.

The Hill е лаконичен: „Ангела Меркел е избрана за четвърти мандат“. Русия също следи изборите. „Нова Меркел?“, пита Российская газета. „Коммерсант“ сочи „Безалтернативност за Германия“.

Обиколката на световния печат завършва с Турция. „Очите на Анкара са върху изборите в Германия“, сочи Hurriyet. Daily Sabah сочи, че „Меркел печели четвърти мандат, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е на трето място.

НП/ Фокус