Новини

В Китай блокираха приложението WhatsApp

Популярната платформа за комуникации WhatsApp е блокирана на територията на Китай, съобщи електронното издание на вестник „Ню Йорк Таймс“. WhatsApp е собственост на американската компания „Фейсбук“, която е собственик и на едноименната социална мрежа, блокирана в Китай от 2009 г.

WhatsApp бе последната от предлаганите от „Фейсбук“ услуги, достъпът до които в Китай не бе ограничен.

Според „Ню Йорк Таймс“ ограниченията върху използването на WhatsApp са започнали в началото на юли с блокиране на видеочатове, изпращане на файлове, включително и на снимки. Сега обаче са блокирани и текстовите съобщения и WhatsApp е напълно недостъпен на цялата територия на континентален Китай.

Според експерт, цитиран от „Ню Йорк Таймс“, блокирането на текстовите съобщения в WhatsApp, показва, че в Китай е разработено специално програмно осигуряване, което може да се справи с технологиите на шифрованите данни, каквито се използват за пренасяне на съобщения.

От 2003 г. в Китай действа системата „Златен щит“, по-известна като „Великия китайски firewall“. Тя филтрира достъпа на потребителите до интернет услуги.

Обикновено се блокират страници с антиправителствено съдържание или „чувствителни“ материали, социални мрежи, които не се контролират от правителството на КНР и сайтове за хазарт.

НП/ Бгнес