В научните среди се засекретяват революционни открития

Манипулациите в научните сфери са факт. Свързваме науката с логика, дедуктивни разсъждения и истина, но науката е сведена до информация манипулирана и изкривявана в името на корпоративните интереси.

Учените днес са със запушена уста, платени, заплашвани и често подвеждани, което води до погрешни резултати.

В резултат голяма част от научната литература, може би половината, може просто да не е вярна. Става дума за проучвания с непредставителни извадки, незначителни ефекти, невалидни анализи от проучвания и явни конфликти на интереси, както и за мания за преследване на модерни тенденции със съмнителна важност. Науката се е превърнала в тъмнина.

„Вече не е възможно да се вярва голяма част от публикуваните клинични изследвания – до това заключение стигнах през двете ми десетилетия като редактор на The New England Journal of Medicine”.

През 2005 г. професор по профилактика на болестите в Станфордския университет публикува статията „Защо повечето публикувани проучвания са неверни?“ А какво да кажем за всички потиснати науки в света на черния бюджет. Говорим за всички теми − от инженерство до физика.

Учените, работещи за канадското правителство, обвиняват федералното правителство, че влияе на техните констатации по различни въпроси, особено що се отнася до изменението на климата. Много често се засекретяват и изобретения.

Патентното ведомство отказва одобрение на някои заявки за патенти, констатира документ от 50 страници на Kilpatrick Towsend & Stockton, LLP, които представляват компании от ранга на Apple, Google и Twitter.

Програмата за отлагане на патентните заявки се нарича Система за предупреждение за чувствителни приложения (SWAS).

Обикновено одобряването на патент отнема 1-2 години, а одобрението по SAWS отнема още повече години (имало е патент одобрен след почти 37 години).

Според Федерацията на американските учени, към края на 2014 година има над 5000 такива. Причината − „Закон за съблюдаване на секретността в изобратетелството“ от 1951 г.

Според него заявките за патенти за нови изобретения могат да бъдат засекретявани, ако разкриването им би навредило на националната сигурност.

Стивън Афтъргуд от Федерацията на американските учени: Списъкът от 1971 г. посочва, че патентите за слънчеви фотоволтаични генератори са предмет на възможни ограничения, ако фотоволтаиците са над 20% ефективни.

Системите за преобразуване на енергията също − ако предлагат ефективност на преобразуване „над 70-80%. Въпросът е защо?

Защото оповестяването на такива технологии би могло да е „вредно за националната сигурност“ или обратното?“ Какви съвременни технологични постижения могат да бъдат обект на ограничаване и неразкриване днес?

Тези въпроси все още чакат своя отговор, а системата за засекретяване на изобретенията продължава да функционира.

НП/Стивън Афтъргуд

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.