Тайни и загадки

В строго секретен архив на КГБ откриха необичаен проект

Има твърдения, че супер силите разчитат на чужди цивилизации, с които са в непрекъснат контакт. Сивите помагат на САЩ е стандарното обяснение. Но кои помагат технологично на Русия и до днес остава строго секретна тайна, пазена от очите на публиката.

Технологиите на двете най-силни държави на ХХ век са се развили толкова бързо, че въоръжен сблъсък в космическото пространство би изглеждал неизбежен и само въпрос на време. В отговор на тези очаквания Москва реагира мигновено. Орбитално оръжие за поражение на космически обекти. В свърх секретен архив на съветската разузнавателна централа е открит проект, за който се смята, че е направляван от чужда цивилизация.

В началото на шейсетте години на ХХ век на инженерите от конструкторското бюро на Александър Нуделман е възложено разработването на модерни оръжейни системи, базирани в открития космос. Съветският съюз по това време е извел в орбита значително количество спътници. Правителството не разполага с въоръжен спътник, който да изпълнява ролята на „Звезда на смъртта“. Руски автори посочват точно това име на секретния проект строго от тайните служби.

В кратки срокове е бил разработен и изстрелян в орбита специализирания пилотиран спътник „Алмаз”. Той е разполагал с най-модерното за времето си оборудване и софтуер за разузнаване и станал силен коз в надпреварата за въоръжаване на космоса. Предполагало се, че противникът не разполага и няма време да разработи адекватен отговор. На базата на този спътник е започнала разработката на платформа за извеждане в орбита на „космическо оръдие”.

Нуделман изпълнява всички изисквания и в света се ражда първото космическо оръдие. То получило названието P-23м „Картеч“. С лекота поразява цели на четири километра. Скорострелността достига 4500 изстрела в минута, а снарядите с тегло 200 грама имат начална скорост от 690 м/сек. Впечатляваща защита срещу всеки агресор.

Новото оръжие следвало да се провери на практика. Спътник от серията „Алмаз“ е оборудван с оръдието „Картеч“ и се изпраща в космоса в най-строга тайна. Тестовите изпитания не дават еднозначни резултати – оръдието с лекота поразява цели на 1.5 – 2 километра, но маневреността е явно недостатъчна.

За съществуването на проектите „Картеч“ и „Алмаз“ става известно след разпадането на Съветския съюз. Според официални източници космическото оръдие е било монтирано на още един спътник „Салют-3“, а последните изпитания са проведени на 24 януари 1974 г. Скоро след това „Салют-3“ е излязъл от орбита и е изгубен.

НП