Новини

В търсене на извънземен разум. Какво да очакваме при среща с тях?

Някои моралисти вече обмислят

как правата на напълно непознат извънземен вид биха се вписали в нашите правни и етични рамки.

Но този и още въпроси бяха поставени на откритата международна дискусия около извънземните.

За първи път този въпрос беше повдигнат на сесия на Общото събрание на ООН през 1977 г. от министър-председателя на Гренада, Ерик М. Гейри.

Той вярва, че наблюденията на НЛО може да привлекат враждебен извънземен живот на нашата планета, и предложи създаването на официален разследващ орган чрез ООН .

Но тази идея не беше възприета

и Гейри беше притиснат да изостави темата от британските дипломати, преди да бъде свален с преврат на следващата година.

Някои правителства обаче проявяват интерес. Още през 1999 г. журналистът Лесли Кийн публикува френско досие за НЛО, което показва, че генерали и адмирали вярват, че необяснимите явления потенциално могат да бъдат извънземни.

По-рано тази година,

за първи път от десетилетия, Конгресът на САЩ публично обсъди какво да прави с тези мистериозни летящи обекти, въпреки че няма доказателства, че са от извънземен произход.

Джил Стюарт, специалист по космическо право в Лондонското училище по икономика, не вярва, че хората ще осъществят контакт с извънземни през нашия живот.

Но тя все още смята, че като се има предвид какво бихме направили в тази ситуация, е разговор, който си струва да се проведе.

„Ние претърсваме Вселената, за да открием себе си. Защото това ни принуждава да се замислим как се отнасяме един към друг, как се отнасяме към околната среда и как се отнасяме към други видове и хора“, казва тя.

„Тези сценарии, фокусирани върху бъдещето, може никога да не се случат, но целият процес има стойност сам по себе си.“

Липсващ план

Няма действащи международни споразумения или механизми за това как човечеството ще се справи при среща с извънземен разум, казва Никлас Хедман, изпълнителен директор на Службата на ООН за въпросите на космоса (Unoosa).

Това не означава, че рамка никога не може да съществува. ООН, като „основната глобална междуправителствена организация“, би била подходяща за такива механизми, добавя той, но в крайна сметка действията и дебатите „се свеждат до волята на държавите-членки“.

В момента цялото международно космическо право се отнася до човешката дейност. Първият Договор за космоса беше подписан чрез ООН през 1967 г. от Обединеното кралство, Съветския съюз и САЩ в отговор на разработването на междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат цели в космоса.

Той служи като основа за цялото съществуващо космическо право, което се е развило с течение на времето с появата на нови възможности и опасения около космоса.

Договорите на големите играчи

И петте основни космически договора – които сега обхващат всичко – от забраната на оръжията до отговорността за щети и отломки от космически нации – се съсредоточават около това какво правят хората в космоса и как това засяга другите хора.

Групата за търсене на извънземен разум към Международната академия по астронавтика наистина прие рамка след откриване през 2010 г., надграждайки десетилетия предишен дебат.

В случай на откриване на сигнали

от интелигентен извънземен живот, това препоръчва създаването на форум за международна координация чрез ООН и неговия Комитет за мирно използване на космическото пространство (Copuous).

Ако се осъществи контакт, е възможно съществуващите правни рамки, които уреждат човешките права, да бъдат разширени и адаптирани към тези на извънземните.

Едно основно съображение в този случай би било намерението на извънземните: накратко, дали са добронамерени или враждебни.

Това подхранва дебата активно да се опитваме да се свържем с извънземни или пасивно да търсим сигнали за тяхното съществуване. Ето това е продължаващ спорен въпрос сред космическите експерти.

bbc.com