Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

В Тайван узакониха еднополовите бракове

Тайван стана първата азиатска държава, узаконила еднополовите бракове, предаде Франс прес, цитирана от БНТ. Съгласно решение на КС, текстът в закона, който определя брака като съюз на мъж и жена, нарушава конституционните гаранции за равни права.

Той обяви за противоконституционни нормите на Гражданския кодекс, които не позволяват на две лица от един и същи пол „да създадат постоянен съюз от интимно и изключително естество с цел да поемат задължението да водят съвместен живот“. Съгласно решението на конституционните съдии, тези текстове от закона са в разрез със свободата на хората да сключват брак (чл. 22 от тайванската конституция) и конституционната гаранция за равенство пред закона (чл. 7 от тайванската конституция).

В мотивите си съдът посочва, че свободата да встъпиш в брак се състои от свободата „дали да встъпиш в брак“ и „с кого да встъпиш в брак“. Тази автономия е съществена за нормалното развитие на личността и опазване на човешкото достойнство, се аргументира Конституционният съд на Тайван.

НП/ БНТ

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.