Здраве

В ТЕЛАТА НА ВСИЧКИ НИ СЕ РЕГИСТРИРА ХИМИКАЛ, КОЙТО ПРИЧИНЯВА РАК

Шокиращи данни за токсичността на съвременния живот станаха достояние на всички след последния доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ.

В документа е посочено, че отровният страничен продукт на тефлона (използван при съдовете за готвене с незалепващо покритие), наречен C8, е завладял човечеството. Токсичният химикал вече се открива в над 99% от хората.

Екологична катастрофа

От 1940 г. насам производителят на тефлон, Дюпон (DuPont), е изхвърлил хиляди килограми C8 в околната среда, въпреки че отдавна е известно свойството му да причинява рак.

Смята се, че компанията е познавала ефектите върху околната среда и човешкото здраве. Въпреки това многократно е лъгала федералните и местните регулатори, потребителите, а дори и собствените си служители относно вредата при взаимодействие с C8.

Токсичният химикал не само, че е изключително опасен, но и никога не се разгражда. Учените очакват, че освободеният в околната среда С8 ще остане в нея в продължение на хиляди години.

При все, че употребата му беше прекратена през 2015 г., безброй поколения хора ще продължават да страдат от токсичните му ефекти.

Още по-лошото е, че много компании продължават да освобождават в околната среда химикали, които са структурно подобни на C8.

Продължават съдебните дела и проучвания, които подчертават опасностите от С8 и химическите му роднини. Въпреки това повечето държавни органи затварят очите си за екологичната катастрофа.

Рак и С8

Проучванията показват, че C8 и неговите производни могат значително да увеличат риска от няколко форми на рак.

По-конкретно, изследователите са открили, че експозицията на С8 може да предизвика рак на тестисите, бъбреците, щитовидната жлеза, простатата, пикочния мехур и яйчниците.

Но това не е всичко. Учените откриха още, че излагането на С8 може да доведе до редица други неблагоприятни ефекти върху здравето.

Други болести и С8

Сред най-често споменаваните заплахи от контакта с химикала С8 е имунната дисрегулация. Тя причинява артрит, множествена склероза, псориазис, базедова болест.

Следват рисковете от генетични дефекти при новородените, хормонален дисбаланс, затлъстяване, болести на черния дроб и безплодие.

Масово разпространените депресии, тревожност, главоболие и умора също могат да бъдат причинени от химикала, който присъства в почти всеки дом.

Най-лошото е, че изхвърлянето на тефлоновите съдове от домакинството не решава проблема. Опасният С8 ще продължава да съществува в почвата, водата и телата ни.

Humans Are Free